Nu sunt șofer și probabil că nu voi fi vreodată (dar să nu ne grăbim cu verdictele). Chiar și-așa, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fiu atentă la trafic atunci când suntem în mașină. Avem zeci de mii de kilometri de condus prin țară și prin străinătate, de cele mai multe ori cu copiii după noi. Cuvântul de ordine este responsabilitate, iar la Ghidul Părintelui Responsabil de la Academia Titi Aur am conștientizat și mai bine prin ce se traduce o secundă de neatenție sau o decizie greșită.
Când am primit invitația de a merge la Academia Titi Aur am zis că nu e locul meu acolo pentru că ce aș fi putut învăța eu și, mai ales, la ce mi-ar folosi. Dar ce să vezi? Chiar trebuie să știi! Indiferent că ești șofer sau pasager trebuie să știi niște chestii care pot face diferența dintre viață și moarte. Și nu exagerez deloc.
Am fost într-un fel de laborator unde am putut vedea cum se simte un impact la 15 km/h. Știți cum a fost asta? Înfiorător! Zdruncinătura a fost foarte puternică și, deși am fost pregătiți și știam ce urmează, tot a fost un șoc la izbitură. Nu mai zic de partea în care a fost simulată o rostogolire. Doamne ferește să trăiești așa ceva pe viu!
Demonstrație răsturnare cu mașina la Academia Titi Aur
La cele două exerciții practice mi-am dat seama că în cazul unui accident d-abia știi de capul tău. De copii cel mai probabil nu mai ai cum să ai grijă, așa că ei trebuie să fie bine securizați în dispozitive speciale, adaptate vârstei, înălțimii și greutății lor.
Scaunele, centurile, înălțătoarele trebuie folosite așa cum zice producătorul, de cum se pornește de pe loc. Dacă nu circulați prin oraș cu mașina e posibil să ziceți că este o exagerare, că efectiv nu are ce să se întâmple! Ba are! Îți sare un câine în față pe un drum comunal sau, mai rău, un cal. Ce faci? Așa am ajuns să fim pe primul loc la copii morți în accidente de mașină în Europa.
Dacă în alte state cifra este în scădere, la noi este în creștere, an de an. Că să îți faci o idee, statistica zice că în România în fiecare zi 5 oameni mor în accidente de mașină. Poate unul chiar acum când citești asta. Și mulți dintre ei sunt copii, unii chiar în burta mamei lor.

Toate aceste statistici ar fi mult mai puțin sumbre dacă fiecare dintre șoferi ar fi mult mai atent în trafic. Am în jur o grămadă de oameni violenți la volan, oameni care se cred zmei că merg cu 100 de km/ h prin oraș, oameni care cred că ei sunt stăpânii mașinii și că nu li se poate întâmpla nimic.
Deși poate părea logic, multe dintre ”trucurile” de siguranță în trafic par adevărate secrete pentru mulți dintre șoferi. Și nu doar în România.
Exemplu de reguli care ne-ar face viața mai frumoasă în trafic
Păstrarea distanței față de mașina din față astfel încât să îi vezi roțile din spate. E nevoie de asta ca să putem ieși din coloană dacă se întâmplă un carambol sau, dacă nu reușim, să nu intrăm în plin în cel dinaintea noastră. Dacă totuși se întâmplă, înfigem picioarele în podea, ținem capul sus, privirea în față și avem toate șansele să nu ne rupem gâtul.
Trebuie folosite toate oglinzile cu care este dotată mașina, că le-au pus ăia acolo cu un scop. Și nu te uiți așa ca să vezi ce albastru e cerul în spate și câtă mizerie au făcut copiii pe banchentă. Nu! Te uiți ca să știi ce se întâmplă în jurul tău, să poți să anticipezi accidente sau mișcările celorlalți șoferi.
Nu stăm pe whatapp, facebook și în general nu folosim telefonul când conducem. Când mai văd în trafic șoferi care sunt cu un ochi și-o mână pe telefon, cu o mână fumează mă întreb cum naiba ar reuși să controleze mașina dacă vine unul din spate și îi lovește.
Respectul în trafic este foarte important. La intersecția unui drum principal cu unul secundar se folosește regula fermoarului, astfel încât să înainteze toată lumea. Nu ajută la nimic, dacă îi ții înțepeniți pe loc pe cei de pe drumul secundar.
Când vine vorba de copii scaunul sau înălțătorul sau centura sunt sfinte. Fiecare trebuie folosită în funcție de dimensiunile copilului, pentru că altfel pot face mai mult rău.
Știu că avem niște străzi vai de ele, că avem semne de circulație ascunse în boscheți, că se circulă ca vai și-amar și stăm mai bine de două ore în trafic doar ca să ajungem de-acasă la birou și înapoi. Știu că vă vine să îi strângeți de gât pe toți cei responsabili, dar până la urmă scopul fiecăruia este să ajungem la destinație întregi. Nu cred că vrea nimeni să fie o cifră într-o statistică a morții sau să aibă pe conștiință o viață, mai cu seamă pe cea a copilului lui.
Cursuri ca acestea de la Titi Aur ar trebui să fie obligatorii. Am înțeles că în unele țări nu primești permisul fără să ai un curs de conducere defensivă. Trainingul de conducere defensivă pentru părinți costă 550 lei. Dacă la înscriere menționați codul calincristina10ATA, aveți 10% reducere.
Tu ce părere ai?