De ceva vreme am început să ne interesăm despre ce presupune purtarea unui aparat dentar pentru că unul dintre copii va avea cel mai probabil nevoie de el. Pentru că este un pas important (atât medical, cât și financiar) am căutat să vorbesc cu specialiști care să mă lămurească cât mai bine la ce ne înhămăm și care sunt riscurile amânării momentului.
Am discutat cu doamna doctor Anca Oltean, care mi-a dat informații prețioase pe care le împărtășesc cu voi.
Cristina Călin: De la ce vârstă putem lua în considerare purtarea unui aparat dentar?
Dr. Anca Oltean: În jurul vârstei de 7 ani poate fi luată în considerare eventualitatea unui tratament ortodontic. Desigur, este bine ca părinții să mai fi făcut anterior câteva vizite la cabinet cu cel mic.
Este important ca cei mici să aibă o dentiție corectă, pentru mai multe motive, cele mai importante fiind: copilul să poată mesteca mai bine și să poată vorbi corect. Sunt cazuri când copiii nu vorbesc corect, iar părinții îi duc doar la logoped, când problema cea mai mare sunt dinții și eruperea lor incorectă.
Părinții trebuie să urmărească creșterea dinților. Cei 20 de dinți de lapte ar trebui să erupă toți până în jurul vârstei de 3 ani, iar cei permanenți între 6 și 12 ani. Împreună cu medicul, este necesar să vedeți dacă ei erup conform planului și dacă au loc unde să se alinieze pe arcadă. În cazul în care nu au loc, medicul ortodont poate interveni cu mijloace specifice.

Cristina Călin: Ce probleme ale danturii poate rezolva un aparat dentar?
Dr. Anca Oltean: Cele mai comune probleme pe care un aparat dentar le poate rezolva sunt: înghesuirile dentare, alinierea dinților, corectarea rapoartelor de ocluzie defectuoasă (mușcătura), restabilirea zonei estetice prin repoziționarea incisivilor pe linia surâsului, probleme parodontale și articulare (scrâșnește sau pocnește în ATM atunci când acestea au origine dentară).
Cristina Călin: Ce se întâmplă dacă amânăm luarea unei decizii cu privire la purtarea aparatului dentar?
Dr. Anca Oltean: În general, înghesuirile dentare favorizează apariția cariilor interdentare, iar prin alinierea dinților, indicele de carie scade foarte mult. De asemenea, anumite tipuri de ocluzie predispun către boala parodontală la vârsta adultă.
Tratamentul ortodontic poate fi aplicat și la vârsta adultă dacă în copilărie nu s-a putut efectua, tocmai pentru a preveni astfel de probleme.
Informație bonus: Paradontoza: când apare și cum o tratăm
Cristina Călin: Ce opțiuni avem pentru aparatele dentare la copii?
Dr. Anca Oltean: Oferta este foarte generoasă în prezent: sunt aparate mobile, aparate funcționale, aliniere, aparate fixe când dentiția este completă. Este un întreg arsenal care se individualizează în funcție de situația clinică. Se va decide împreună, în echipa medic – pacient – părinte.
Cristina Călin: Ce facem atunci când copilul nu vrea să poarte aparatul?
Dr. Anca Oltean: Amânăm tratamentul. De regulă, i se explică copilului de ce ar fi bine să poarte un anume tip de aparat, i se arată cum este aparatul, își alege culoarea preferată, se aplică și abțibilduri tocmai ca să le facă mai atractive. Însă dacă micuțul refuză aparatul, atunci amânăm tratamentul.
Informație bonus: Cum convingem adolescenții să poarte aparatul dentar
Cristina Călin: Ce trebuie să știe un părinte al cărui copil poartă aparat dentar?
Dr. Anca Oltean: În cazul aparatelor mobile, părintele trebuie să verifice dacă acestea sunt purtate minim 12 ore pe zi, să verifice dacă sunt integre, dacă au fost periate și igienizate după indicațiile medicului, să le activeze conform indicațiilor acestuia.
Pentru cele fixe, trebuie să respecte anumite restricții alimentare legate de consistența alimentelor. Se vor evita cele crocante: alune, nuci, covrigi, popcorn. Care pot dezlipi bracketii și tubușoarele, iar dezlipirea repetată duce la prelungirea timpului de tratament, cu riscul de a nu putea obține un rezultat optim.
În cazul alignerelor, nepurtarea lor poate să compromită următorul set de gutiere, astfel încât acestea să nu mai poată fi purtate și să fie necesară reevaluarea întregului tratament, cu efectuarea unor alte gutiere.
Evident ca în toate situațiile, pot exista și costuri suplimentare care includ reparații în cabinet sau în laborator.
Dr. Anca Oltean este medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro.
Tu ce părere ai?