Vorbim tot mai mult despre cât de important este să discutăm cu copiii noștri despre ce simt, despre experiențele pe care le trăiesc, dar simt că ratăm subiecte mai pământești. De exemplu: băuturile energizante nu sunt sucuri și nu sunt pentru copii. Oricât de colorate și de dulci ar fi, nu este sănătos să fie consumate nici de adulți, d-apăi de copii.
Văd tot mai des copii de 9-10 ani cu câte o cutie de energizant în mână. La fel și elevi de școală generală, dimineața la colțul străzii, copii de toate vârstele seara în parc. Nici nu e greu să cumpere. O cutie e între 2 și 5 lei, o sumă la care majoritatea au acces ușor. Păcat că nu le explică nimeni cât de nocive sunt energizantele pentru sănătatea lor.
Cel mai grav este că sunt părinți care habar n-au că în dozele de energizant nu este suc. Nu că ăla ar fi bun, dar răul făcut de ele este mult mai mic.
Ce spune Organizația Mondială a Sănătății?
Organizația Mondială a Sănătății a catalogat energizantele drept ”un atentat la sănătatea publică”. Majoritatea conțin cantități impresionante de zahăr, coloranți chimici de sinteză, cafeină în cantități care ar face și inima unui adult să bubuie, conservați dintr-ăia periculoși, îndulcitori chimici.
Organizația a lansat în 2014 o scrisoare de avertizare cu privire la pericolele pe care le prezintă băuturile energizante pentru tineri, mai ales că au constatat că 68% dintre adolescenți le consumă.
Pentru a reduce pericolele de băuturi energizante, recomandăm agențiilor guvernamentale următoarele:
- Aplică cerințele de etichetare și restricțiile de vânzare către minori.
- Să impună reglementarea industriei pentru a-și comercializa produsele în mod responsabil.
- Instruiți lucrătorii din domeniul sănătății pentru a recunoaște și trata supradozajul cu băuturi energizante.
- Verificați pacienții cu antecedente de abuz de substanțe pentru consumul intens de băuturi energizante.
- Educați publicul despre pericolele amestecării băuturilor energizante cu alcoolul .
- Continuă cercetarea efectelor secundare negative pe care băuturile energizante le au asupra tinerilor.
- Stabiliți o limită superioară a cofeinei pentru toate produsele.
Ce spun studiile despre băuturile energizante?
Potrivit Administrației Serviciilor pentru Abuzul de Substanțe și Sănătate Mentală (SAMHSA), cantitatea de cofeină dintr-o cutie sau o sticlă de băutură energizantă poate varia de la 80 mg la peste 500 mg. În comparație, o ceașcă de cafea de 140 g conține aproximativ 100 mg de cofeină. Nu este de mirare că un studiu din 2013 raportat de Medical News Today a constatat că băuturile energizante modifică funcția inimii adulților sănătoși , în timp ce un alt studiu a legat consumul de băuturi energizante de alte comportamente nesănătoase, cum ar fi fumatul. Îți poți da seama ce se întâmplă în corpul unui copil care bea cel puțin o cutie de energizant pe zi?
Un alt studiu realizat în Australia și publicat în Medical Journal of Australia subliniază care sunt cele mai comune efecte negative pe care energizantele le au asupra organismului:
- Tremur
- Stări de agitație
- Probleme gastrointestinale
- Dureri în capul pieptului
- Stări de amețeală
- Insomnie
- Probleme de respirație
- Dureri de cap
- Tahicardie/palpitații
Un raport de caz din 2021 publicat în British Medical Journal a evidențiat un caz în care un tânăr de 21 de ani suferea de insuficiență cardiacă. Singurul factor identificat care a cauzat probabil acest lucru a fost consumarea de către pacient a patru, 500 ml băuturi energizante pe zi timp de patru ani. Nu avea alte afecțiuni medicale.
Probleme cardiace și psihice
Un studiu publicat în Journal of American College Health, care a arătat că adolescenții sunt mai predispuși să-și asume riscuri periculoase atunci când sunt bogate în cofeină. Acest lucru ar putea duce la răniri sau probleme legale.
Cei care consumă băuturi energizante sunt predispuși să simtă anxietate. Dozele mai mari de cofeină pot stimula chiar și atacurile de panică, arată un studiu publicat în revista Neuropsychopharmacology.
Un studiu recent realizat de armata SUA a constatat că soldații care beau peste 2 băuturi energizante pe zi au mai multe șanse de a prezenta probleme de sănătate mintală, agresivitate și oboseală.
Studii care arată care sunt efectele băuturilor energizante asupra organismului sunt nenumărate. Probabil că nu mi-ar ajunge o săptămână să le caut și să le enumăr aici.
Ce regim au băuturile energizante în alte țări?
Băuturile energizante pot fi vândute în toate țările UE, dar unele țări au introdus reglementări, inclusiv stabilirea regulilor pentru vânzarea către copii. Ungaria a introdus o taxă de sănătate publică care include băuturi energizante în 2012. În Suedia, vânzările unor tipuri de băuturi energizante sunt limitate la farmacii, iar vânzările către copii sunt interzise.
În Norvegia băuturile energizante au fost interzise, însă această interdicție a fost contestată la Curtea Europeană de Justiție în 2004 și, prin urmare, a fost ridicată. În mai 2009, a devenit legală vânzarea în Norvegia, însă în această țară producătorii trebuie să folosească are niveluri reduse de vitamina B6 .
În Regatul Unit s-a început o campanie de interzicere a vânzării de energizante către copii, dar producătorii s-au aliat împotriva autorităților considerând că este un demers fără sens. Drept urmare, s-a emis doar un avertisment împotriva consumului acesteia de către copii și femei însărcinate.
Un ghid special pentru energizante în Australia și Noua Zeelandă
În Australia și Noua Zeelandă, băuturile energizante sunt reglementate prin Codul standardelor alimentare din Noua Zeelandă din Australia. Limitarea conținutului de cofeină a „băuturilor cu cofeină” (băuturi energizante) la 320 mg / L (9,46 mg / oz) și a băuturilor răcoritoare la 145 mg / L (4,29 mg / oz). Etichetarea obligatorie a cofeinei este emisă pentru toate produsele alimentare care conțin guarana din țară, iar etichetele băuturilor energizante australiene îi avertizează pe consumatori să nu bea mai mult de două cutii pe zi.
Totuși, sunt țări în care copiii nu au voie să cumpere energizante: Columbia, Letonia și Lituania.
Ce se întâmplă în România cu băuturile energizante?
La noi nimeni nu are nicio treabă. Anul trecut un proiect de Hotărâre de Guvern a fost pus în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Sănătății. Acesta prevedea interzicerea comercializării băuturilor energizante minorilor, precum și interzicerea comercializării în automate, cu excepția celor aflate în spațiile de birouri. Totul a rămas la acest nivel pentru că se pare că nu interesează pe nimeni cu adevărat. De fapt, și dacă ar fi fost dată o lege, cred că tot degeaba ar fi fost. În continuare se vând țigări la bucată sau pachete întregi minorilor, la fel și alcool, iar la chioșcurile din școli se vând tot felul de porcării, deși este interzis.
Într-un raport realizat de Institutul Național de Sănătate Publică și publicat pe site-ul Centrului Național de Monitorizare a Riscurilor Comunitare se arată că în perioada 2014-2016 15 copii s-au intoxicat în urma consumului de băuturi energizante. Acestea sunt cazurile care ajung la spital. Cine știe câți părinți se întreabă de ce i-o fi rău copilului fără să știe ce a băut el prin parc?
Ce conțin băuturile energizante?
Hai să vedem ce conțin principalele energizante aflate pe piață ca să îți dai seama de ce sunt oamenii ăștia de știință și medicii supărați pe faptul că lăsăm la liber copiilor să cumpere energizante.
- BURN – Apa, zahar, dioxid de carbon, acidifiant acid citric, taurina 0.4%, glucurono-lactona 0.1%, corector de aciditate citrat de sodiu, conservanti sorbat de potasiu si benzoat de sodiu, coloranti caramel E150d , arome, cafeina 0.03%, inozitol 0.01%, vitamine niacina, acid pantotenic, B6, B12, extract de guarana, antioxidant acid ascorbic
- RED-BULL – Apa carbogazoasa, zaharoza, glucoza, acidifiant (acid citric), taurina (0.4%) corectori de aciditate (carbonati de sodiu, carbonati de magneziu), cafeina (0.03%), vitamine (niacina, acid pantotenic, vitamina b6, vitamina b12), arome, coloranti (caramel simplu, riboflavine)
- HELL- Apa, zahar, acid alimentar: acid citric, dioxid de carbon (min.3,0g/l); taurin; substanta de reglare a aciditatii: citrat de sodiu; caferina (32mg/100ml); aroma; coloranti: caramel amoniu; vitamine: niacina (B3), acid pantotenic (B5), piridvitamina (B6), riboflavina (B2), cobalamina (B12)
- MONSTER ENERGY ULTRA –
- Apa, acidifiant: acid citric, dioxid de carbon, taurina (0.4%), corectori de aciditate: citrati de sodiu, arome, extract din radacini de panax ginseng (0.08%), indulcitori: sucraloza, acesulfam-k, cafeina (0.03%), conservanti: acid sorbic, acid benzoic, tartrat de l-carnitina (0.015%), vitamine (b3, b5, b6, b12), clorura de sodiu, d-glucuronolactona, extract din seminte de guarana (0.002%), inozitol
- TIGER –
- Apa, zahar (D) si/sau sirop de glucoza-fructoza (G)*, corectori de aciditate: acid citric si citrati de sodiu, dioxid de carbon, taurina (0.4%), aroma, cafeina (0.03%), inozitol (0.02%), coloranti: riboflavine si caramel cu sulfit de amoniu, vitamine: niacina, acid pantotenic, vitamina B6 si vitamina B12
- *D, G – in functie de ingredientul utilizat: vezi inscriptia de pe ambalaj, langa termenul de valabilitate
Înainte de toate, trebuie să știi că este obligatoriu ca ingredientele să fie trecute pe listă în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs.
Zahărul și îndulcitorii chimici de sinteză
Apă au toate și este extraordinar de bună. Problema este ce se dizolvă în ea. Zahărul este unul dintre ingredientele de bază în majoritatea, excepție făcând cele ”sugar free” în care sunt îndulcite cu sucraloză (E955), acesulfam-K (E950) sau aspartam (E951). Deși sunt permiși în majoritatea țărilor din lume, acești îndulcitori au fost studiați îndelung de lumea medicală, iar concluziile nu sunt tocmai în favoarea lor. Evident, dacă consumi odată la o perioadă lungă de timp ceva ce îi are în compoziție nu cred că are ce să se întâmple rău, însă sunt prezenți în atât de multe produse încât ar trebui să ne punem multe semne de întrebare. În mod cert, nu au ce căuta în alimentația copiilor.
Despre zahăr și efectele lui nocive s-au scris tone de lucrări și mi-e greu să cred că sunt oameni care nu știu despre ele.
Cafeina, un dușman al copiilor
Un ingredient prezent în toate băuturile energizante este cafeina. Dintr-o singură doză un copil ingerează și 100 mg de cafeină. Dacă mai scapă și la un Pepsi sau Cola nu mai e cazul să ne întrebăm de ce nu stau locului, de ce nu pot dormi, de ce îi doare capul și nu se pot concentra la nimic.
Copiii sunt, în general, mai sensibili la cofeină în comparație cu adulții și pot simți efectele adverse timp de aproape 6 ore. Acest lucru se datorează faptului că cu cât persoana este mai mică, cu atât este mai mică cantitatea de cofeină de care trebuie să consume pentru a produce efectele adverse ale sensibilității la cofeină. Din nou, cu cât este mai mare aportul de cofeină, cu atât este mai mare doza de cofeină necesară pentru a produce aceste efecte în timp.
Studiile arată că consumatorii obișnuiți de cofeină pot dezvolta o anumită toleranță la efectele adverse, dar nu la efectele pozitive, care ridică starea de spirit ale cofeinei, care ar putea duce la creșterea aportului de cofeină.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Pediatrics în 2010, 75% dintre copiii care au participat la un sondaj au consumat cofeină în fiecare zi și, cu cât consumul este mai mare, cu atât sunt mai treji.
În mod similar, un experiment NASA efectuat în 1995 pe păianjenii care consumau cofeină și pe cei care nu consumau, a arătat că rețeaua construită de păianjenii cu cofeină era mult mai puțin funcțională și îngrijită în comparație cu cele formate de păianjenii fără cofeină.
În loc de concluzie
Amalia mi-a tot spus că aproape toți copiii din parc beau energizante ca pe apă. I-am explicat cum am putut eu mai bine că nu sunt bune, pornind de la exemplul personal. Noi cumpărăm extrem de rar, doar când mergem în concediu cu mașina și avem drumuri lungi de făcut, ca ultima variantă de back up. De cele mai multe ori nici nu îl bem și ajunge să expire prin frigider.
În ultimă instanță i-am spus ca atunci când i-o veni vremea să își găsească alesul să îl întrebe dacă obișnuia să bea energizante în copilărie și adolescență, iar dacă răspunsul este ”da” atunci să fugă cât mai departe că are șanse mari să rămână văduvă de tânără.
Tu ce părere ai?