Cristina Calin
  • Acasa
  • Blog
    • Mama
    • Din viata
    • Suporter
    • Campanii
  • Joacă-te
  • Despre mine
  • Agenda familiei
  • Versuri

Cât costă grădinița de stat?

De Cristina Călin • iunie 2, 2015 • Mama
Sală-de-clasă-la-grădiniță

Am ales ca ambii copii să urmeze instituții școlare de stat. Ascultând experiențele altor părinți, atât de la stat, cât și de la privat am ajuns la concluzia că aceasta este cea mai buna soluție. Cel puțin când am înscris-o pe Amalia la creșă nu erau aproape de casă niște opțiuni la privat care să ne facă să vrem altceva. Despre creșă am mai scris, totul a fost perfect. Și aproape gratuit, la 6 lei/ zi, cu 5 mese echilibrate, activități și grijă față de copii.

La grădiniță, care face parte din sistemul de învățământ, care ar trebui să fie gratuit, nu a mai fost chiar aceeași situație. Nici ca preț, nici ca satisfacție.

Cheltuielile încep cu hrana copilului. Absolut normal. Între 11 și 15 lei pe zi, în funcție de grădiniță. Dacă lipsește, nu plătește. Numai că uneori mi se pare că ce alegeau pentru masă era imposibil. Combinația de pișcot cu iaurt îmi ridica părul din cap. Nu am înțeles niciodată. Mai bine le dădea câte o cupă de șampanie, măcar dormeau liniștiți. Apoi Barni, tot felul de napolitane, iarturi cu fructe sau cu tot felul de biluțe colorate la gustare. Cred că un măr era mai ieftin. Mult mai ieftin. La prânz aveau uneori ciorbă de salată, varză  a la Cluj. Au avut chiar și ciorbă de potroace. Mergea cu pișcotul și șampania la fix. Astea erau chestiile dubioase. În rest, mâncăruri normale, sănătoase, pe care fii-mea cel puțin le mânca cu plăcere.

Următoarea cheltuială a fost pricinuită de amenajarea sălii de clasă. Am cumpărat covoare, perdele, dulapuri, materiale didactice, jucării, rechizite. Total: aproximativ 250 ron. Ultimele două în fiecare an—cam 100 de lei fiecare. Pentru rechizite nu îmi pare rău, că le-au folosit și lucrul ăsta s-a văzut, dar jucăriile erau ținute sub cheie. Cel puțin la grupa mare spre final se jucau cu cele pe care le luasem cu un an în urmă, ca să nu le strice pe-alea noi.

Apoi, erau opționalele, unul dintre ele obligatoriu. Fiecare opțional este aproximativ 5 ron* 2 ședințe pe săptămână. În primul semestru din grupa mică am înscris-o la toate. Apoi, la serbarea de la dansuri, unde erau prezenți copiii de la grupele mici și mijlocii, am luat decizia de a renunța la acest opțional. Erau vreo 60 de copii capii, unii plângeau, unii voiau la mama lor, unii țopăiau aiurea. Oricum numai oră de dans nu era.

Cu engleza am mers și în grupa mijlocie, apoi am renunțat și la ea. Nu se vedea nimic, era prea puțin jumătate de oră de două ori pe săptămână cu 30-40 de copii într-o sală.

Am păstrat muzica, era și obligatorie, dar și i-a plăcut, karate, unde doamna era foarte bună și implicată și arte plastice, unde făceau tot felul de chestii interesante. La grupa mare am adăugat și baschet, pentru că așa a vrut Amalia. Am considerat că orice formă de sport este bună, așa că am fost de acord.

Pe doamna de arte plastice și pe domnul de baschet nu i-am cunoscut niciodată. Nu ni s-a spus cum îi cheamă, cine sunt. Nici ei nu au venit să se prezinte la vreo ședință cu părinții. Pe doamna de engleză am cunoscut-o când a stat Amalia la after-school într-o vară și era și ea acolo. Doamna de karate a organizat în fiecare an serbare, cu medalii, diplome, iar la finalul grupei mari și niște cupe.

În total, opționalele și hrana ajungeau pe lună cam 500 de lei, aproape 600 când a făcut toate opționalele.

Pe lângă aceste cheltuieli, se mai adaugă teatru săptămânal aproape—10 lei. Diverse reviste—cam 20-30 de lei. La reviste se putea renunța dacă nu le-aș fi găsit în rucsac sau dacă nu le găseam înșirate pe catedră, sub ochiii vigilenți ai copiilor.

Din când în când mai erau și concursuri—aproximativ 10-15 lei evenimentul.

La total, se mai adaugă serbările de Crăciun și cele de final de an, cu diverse linii bugetare: cadouri copii, cadouri doamne, închiriat Moș, fotograf, cameraman, închiriat costum. Totalul ajunge undeva la 100-150 de lei de serbare în funcție de desfășurarea de forțe.

Excursiile de final de an nu le mai pun la socoteală, pentru că nu toată lumea alege să meargă, dar orientativ, prețul lor este undeva la 100 de lei (+ 100 de lei însoțitor). Banii de buzunar sunt după posibilitățile fiecăruia.

Așadar, grădinița de stat nu este gratuită. Dacă vrei să îți duci copilul la toate activitățile și îl duci în fiecare zi, cheltuielile lunare ajung să rivalizeze cu cele de la privat. Totuși, am impresia (pot să greșesc) că sunt mult mai controlați și mai serioși.

Hei! Mulțumesc că ai citit până la sfârșit. Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai like paginii CRISTINA CALIN BLOG! Sigur vei mai citi lucruri interesante.

costurigrădinița de stat
8
Un gard, 2 câini, 3 copii și mult sânge
Un singur aparat pentru mai multe vieți salvate

Despre mine

Cristina Călin

Citeste si despre...

  • Este vreun părinte cu adevărat pregătit pentru adolescența copiilor?

  • parenting cu iubire

    Parenting cu iubire. Cunoaște-te pe tine ca să îți iubești necondiționat copilul

  • perioada de bebelușie

    Crezi că perioada de bebelușie este grea?! Ha-ha-ha!

  • autodiversificare

    Cum am făcut autodiversificare fără să știu ce este

8 Comentarii

  • Reply Cristina iunie 4, 2015 at 6:38 am

    Două observații: opționalele nu sunt obligatorii, pentru nivelul I nu este nici măcar unul, pentru nivelul II, grupa mare, unul singur. Iar dacă e pe bani, și la acesta poți lipsi. A doua, și foarte puțini știu, prevederile sunt de 10, max. 15 copii la grupa de opțional. Și, dacă cu grupa de la clasă nu prea putem face nimic, aici, unde se dau bani, părinții ar trebui să ia poziție. Și se vor vedea rezultatele.
    Altfel da, costă, dacă nu întrebi DE CE, și nu pui piciorul în prag.

    • Reply Cristina Calin iunie 4, 2015 at 7:37 am

      La noi a fost si la grupa mica sau asa ni s-a spus. Oricum, la un moment dat, m-am trezit si mi-am dat seama ca sunt bani aruncati. De aceea, am si scris, sa nu se arunce si altii cu capul inainte si sa intrebe inainte detaliile. La anul, cand va merge Alexandru la gradi sigur am stiu ce si cum.

  • Reply Cristina iunie 4, 2015 at 5:38 am

    Două observații: opționalele nu sunt obligatorii, pentru nivelul I nu este nici măcar unul, pentru nivelul II, grupa mare, unul singur. Iar dacă e pe bani, și la acesta poți lipsi. A doua, și foarte puțini știu, prevederile sunt de 10, max. 15 copii la grupa de opțional. Și, dacă cu grupa de la clasă nu prea putem face nimic, aici, unde se dau bani, părinții ar trebui să ia poziție. Și se vor vedea rezultatele.
    Altfel da, costă, dacă nu întrebi DE CE, și nu pui piciorul în prag.

    • Reply Cristina Calin iunie 4, 2015 at 6:37 am

      La noi a fost si la grupa mica sau asa ni s-a spus. Oricum, la un moment dat, m-am trezit si mi-am dat seama ca sunt bani aruncati. De aceea, am si scris, sa nu se arunce si altii cu capul inainte si sa intrebe inainte detaliile. La anul, cand va merge Alexandru la gradi sigur am stiu ce si cum.

  • Reply Declaraţiile ministrului Marius Bostan. Cealaltă faţă a monedei: avem într-adevăr învăţământ gratuit în România? septembrie 30, 2016 at 6:44 am

    […] cărţile pe faţă, să recunoaştem întâi de toate defectele sistemului? (Apropo, ştiaţi că grădiniţa „gratuită” la stat costă cel puţin 200 lei pe lună, adică mâncarea copilului, iar cu activităţi, cursuri „opţionale” obligatorii şi […]

  • Reply Declaraţiile ministrului Marius Bostan. Cealaltă faţă a monedei: avem într-adevăr învăţământ gratuit în România? august 30, 2017 at 7:25 pm

    […] N-ar fi mai bine să jucăm cu cărţile pe faţă, să recunoaştem întâi de toate defectele sistemului? (Apropo, ştiaţi că grădiniţa “gratuită” la stat costă cel puţin 200 lei pe lună, adică mâncarea copilului, iar cu activităţi, cursuri “opţionale” obligatorii şi alte cele poate ajunge la 600 lei lunar?) […]

  • Reply Noutăți în anul școlar 2018-2019. Luați un extraveral înainte să citiți. - Cristina Calin septembrie 19, 2018 at 7:31 am

    […] îi întreb eu pe domnii (sau doamnele) care vin cu ideile astea dacă au idee cam cât costă lunar să ții un copil la grădiniță? La noi e 15 lei/zi X 20 zile= 300 lei. Asta este suma doar pentru hrană. Mai avem de cumpărat […]

  • Reply Cum am aflat de la Oana Moraru ce trebuie să îmi spună educatoarea despre copil - Cristina Calin februarie 15, 2019 at 9:34 pm

    […] din capătul blocului pentru că nici nu aveam vreuna parivată mai răsătiră în zonă și nici nu aveam bugetul necesar pentru a-i duce la una cu adevărat bună. Din experiențele altor părinți cu copii și la stat și la privat am conchis că dacă nu ai […]

Comenteaza Anuleaza

Bine ai venit!

Bine ai venit!
Sunt jurnalist. Sunt mamă a doi copii. Sunt suporter al echipei Dinamo București. Sunt cetățean al Capitalei. Sunt aiurită. Lupt cu îndârjire pentru lucrurile și ideile în care cred. Iubesc poezia. Îmi plac experiențele noi. Muncesc mult. Sunt Cristina Călin.
Cristina Călin

Mai scriu și aici

Totul despre mame

Unde ieși în oraș

Nu există evenimente în viitorul apropiat.

Vezi Calendar
Adaugă
  • Adaugă la Timely Calendar
  • Adaugă la Google
  • Adaugă la Outlook
  • Adaugă la Apple Calendar
  • Adaugă la alt calendar
  • Export to XML

Articole recente

  • Viața în 6. Cum am adus acasă o pisică neagră și urâtă
  • Școala în pandemie, dovada clară că peștele de la cap se-mpute
  • Ai grijă de tine! Mergi la un control ginecologic măcar o dată pe an!
  • Pandemia ne-a dus cu cortul la mare, la Krapets. Cum a fost experiența.
  • Vacanță în pandemie. Când te documentezi și ești precaut poate fi cum trebuie să fie

Ce le-a placut altora

  • Cât costă grădinița de stat?
  • Când e momentul pentru primul epilat?
  • Ziua de naștere a copilului
  • Yams, un joc serios
  • Poxclin pentru varicelă mai ușor de îndurat

Scriu despre

alimentatie concediu copii dinamo drumul taberei gradinita mama parc parenting parinti poezie rares manescu turism școală

Sunt și pe Facebook

Sunt și pe Facebook

Arhivă

Facebook Instagram RSS Pinterest Linkedin
© 2021 Zece lucruri
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe CristinaCalin.ro se consideră acceptarea Dvs. cu privire la cookies și la politica de colectare și stocare a datelor cu caracter personal (GDPR), conform reglementărilor UE în vigoare. DANU
Revoke cookies