Ce să faci în Didim?

De iulie 26, 2016 Din viata
didim

Cine mai are curaj să meargă în Turcia, poate alege stațiunea Didim. E la vreo 80 de km de Kusadasi si vreo 100 de Bodrum, cam la mijlocul distanței dintre ele. Nu este prea promovată de agențiile de turism din România, dar cu toate acestea am întâlnit o mulțime de români de fiecare dată când am fost. Noi am fost cu mașina, sunt vreo 1100 km, cu o oprire de-o noapte. Drumul nu este greu pentru că turcii au investit în infrastructură, iar porțiunea pe care o străbateți prin Bulgaria e acceptabilă, cu condiția să o luați pe la Târgovishte.

didim

Unde te duci în Didim dacă nu vrei doar plajă?

didim

DSCN8237

 

 

 

 

 

 

 

Centrul stațiunii și portul. Nu sunt foarte animate ziua, aș putea spune că sunt cam pustii, însă cum se lasă seara nu mai poți arunca un ac. Sunt zeci de terase și restaurante, pentru toate gusturile. Am văzut și concerte rock live, și dansatori de street dance, și localuri de familie, și terase posh. Pe o parte a trotuarului sunt o mulțime de vânzători ambulanți de porumb fiert și alte minuni. Vânzătorii de înghețată fac spectacol în costumele lor tradiționale și mai că-ți vine să cumperi doar ca să participi și tu la jocul lor. Evident sunt și magazine cu haine ”de firmă”, tot felul de prostioare, mâncare, tot ce vrei.

Portul este și el aglomerat. Seara, când sunt toate vasele acostate poți antama o excursie pe mare pentru a doua zi. Noi am plătit 20 de euro pentru toți 4, pentru aproximativ 8 ore. Ne-au lăsat să înotăm în larg, am mâncat ceva oferit de ei (aș recomanda să aveți și ceva la pachet, apă obligatoriu). A fost relaxant.

 

luna-parc

DSCN9736

 

 

 

 

 

 

 

Luna Park. E un parc de distracții cu tot felul de tiribombe, un fel de bâlci, dar mai organizat. Este puțin
mai departe de port, se vede roata mare luminată de departe, nu aveți cum să-l ratați. O fisă e 5 lire turcești, dar dacă începeți distracția cu senzațiile tari (cum am făcut noi), șansele să mai cheltuiți banii și pe altceva sunt mici. Oricum, e drăguț să pierdeți timpul într-o seară.

 

IMG_20160709_173842IMG_20160709_141028

 

 

 

 

 

Bazarul mare. E deschis doar sâmbăta și e de preferat să mergeți cu autobuzul (2 lire), pentru că există riscul să nu găsiți loc de parcare. Dacă mergeți cu partenerii și aceștia nu sunt amatori de uitat la trențe și nimicuri, atunci nu ați făcut nimic. Bazarul este imens, e bine să mergeți de dimineață ca să apucați să parcurgeți tot cu simț de răspundere. Eu am fost cu mama și la un moment dat mi-a spus ea că nu am răbdare. Este cam cât bulevardul Magheru, ca să înțelegeți cam câtă treabă aveți. Mi-a plăcut că nu au tăbărât pe noi cu negocierile, ne-au lăsat să ne uităm fără să ne agaseze. Găsiți o mulțime de chilipiruri, mai mult haine de damă, dar dacă aveți bani de cheltuit veți găsi pentru fiecare membru al familiei (extinse) câte ceva. Noi ne-am dus când aproape se închidea, așa că am fost pe repede înainte și nu ne-am pus în valoare (prea mult) talentele de cheltuitoare de bani.

 

P1000774efes

P1000789
P1000812

 

Effes. Sit-ul antic este aproape de Kusadasi, dar merită drumul. Dacă aveți și copii mai măricei, atunci este locul unde trebuie să meargă pentru a înțelege mai bine ce vor învăța la istorie. Nu sunt doar niște pietre, noi am prins și niste demonstrații cu soldați romani, poți face poze pe jilțul regelui, amfiteatrul este într-o stare destul de bună. Merită statul în soare câteva ore pentru o întoarcere în timp.

 

pamukkale 312321_2175406318073_2854341_n 316540_2175407478102_1873572_n 321228_2175405918063_7499904_n

Pamukkale. Este ceva mai departe, cam 220 km de Didim. Dacă nu sunteți cu mașina puteți lua o excursie de la o agenție de turism. Vă spun cu mâna pe inimă că degeaba ați ajuns până la Didim dacă nu mergeți și la Pamukkale. E un loc unic, este superb. Noi am fost acum 5 ani, când am fost în Kusadasi și ne-a plăcut foarte mult. Pregătiți-vă cu pălării de soare și apă multă și lăsați-vă vrăjiți de peisaje. Nu uitați costumele de baie pentru că vă puteți scălda în piscinele naturale și puteți face plajă fără probleme.

 

Outlet-uri. Nu poți merge în Turcia și să nu te zgâiești prin magazine. Lângă Didim este Soke outlet. Nu e wow, dar sigur găsiți ceva pe care să dați banii. Multe dintre brandurile de la noi din mall-uri au fabrici și culturi de bumbac în Turcia, așa că și prețurile sunt pe măsură. Zara, Cotton, Waikiki sunt doar câteva dintre ele. Mai sunt și altele, timp, bani și soți răbdători să aveți!

Evident, puteți vizita Bodrum și Kusadasi, dar cred că ele pot face obiectul unui concediu de sine stătător.

Agențiile de turism din zonă oferă tot felul de activități: jeep safari, scufundări, excursii în insulele grecești.

Una peste alta, Didim este un loc ce merită explorat. Plajele sunt frumoase, curate și aglomerate. Oamenii sunt drăguți și nu prea vorbesc engleza, dar ăsta nu e un impediment în calea comunicării.

Noi probabil că ne vom mai întoarce peste 10-15 ani.

Hei! Mulțumesc că ai citit până la sfârșit. Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai like paginii CRISTINA CALIN BLOG! Sigur vei mai citi lucruri interesante.

Citeste si despre...

3 Comentarii

Comenteaza