În România:
- 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în fază avansată în România (2018)
- 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România. (2016)
- 1 din 10 femei din România nu a fost la un control medical de rutină în ultimii 10 ani. (2016)
- 35% declară că au fost mai rar de o dată la 3 ani. (2016)
- 11% dintre femeile din România nu și-au făcut niciun set de analize de sânge de rutină în ultimii 10 ani. (2016)
- 68% dintre românce nu au auzit de infecția cu virusul HPV. (2016)
- 7 din 10 femei românce nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (nici testul Babeș-Papanicolaou nici testul HPV- ADN) (2016)
- 500.000 de femei sunt diagnosticate cu endometrioză (2017)
Sunt doar câteva dintre cifrele pe care le-am găsit la o căutare sumară pe google. Probabil că sunt mai multe, mai noi și mai sumbre.
Sigur în spatele lor se ascund drame adevărate. Soți rămași singuri. Copii care își plâng mama răpusă de cancer. Femei care sfârșesc în chinuri îngrozitoare. Cupluri care nu pot să aibă copii. Femei care nu știu cum să aibă grijă de ele.
Multe dintre ele nu au nicio vină.
Medicul de familie nu le-a îndrumat către un specialist și poate lor nici nu le-a trecut prin cap că există analize care pot depista cancerele în faze incipiente.
Multora nici nu le trece prin cap că viața lor sexuală jalnică poate avea drept cauză afecțiuni ginecologice. Și, nu-i așa, este rușinos să vorbim despre asta. Așa am fost învățate.
Nu avem cultura prevenției. În nimic. Nici când vine vorba de chestii majore, nici când vine vorba de noi înșine. Ce-o fi o fi sau ce-o vrea Dumnezeu. Din moment, ce ne-a lăsat atâtea analize și posibilități, eu zic că și Dumnezeu vrea să trecem pe la medic.
Analize care vă pot salva viața
Nu sunt nici eu vreun model de mers la doctor cu regularitate. Nu atât de des cât ar trebui, dar fac tot posibilul să ajung la analize anuale și la controale care pot depista boli grave, care pot face diferența dintre viață și moarte. Testul Babeș-Papanicolau este unul dintre ele. Îl fac aproape anual, poate mai depășesc câteva luni peste limită, dar merg la medic.
Anul acesta am mers la Clinica Nativia. Poate nu ați auzit despre ea. Este nouă, deschisă anul acesta. Este specializată în obstetrică-ginecologie, cu medici cu experiență, dar și tineri. Fiecare pacientă își poate găsi ”preferatul”.
Mi-am făcut analizele de rutină ca să mă asigur că lucrurile stau cum trebuie. Am ales să mă duc la Nativia pentru promisiunea de a mă face să mă simt în largul meu. Să mergi la ginecolog nu e tocmai plăcut, indiferent dacă ai sau nu vreun motiv de boală să fii acolo. Să te dezbraci, să povestești cele mai intime lucruri despre tine, să te urci pe masa aia ca un curcan la umplut, să te controleze un străin sau o străină în locuri pe care nici tu nu le poți vedea și pe care le lași atinse doar de persoana în care care ai cea mai mare încredere (sau cel puțin așa ar trebui să fie). Senzațiile astea nu pot fi schimbate de o clinică, doar prin faptul că este nouă, e clar. Dar din poze am văzut că e totul gândit să te facă se te simți bine de cum intri pe ușă.
O clinică în care te simți bine
Clinica Nativia se află într-o casă mare, gen conac, în zona Piața Romană, renovată cu gust și respect pentru istoria clădirii care îmbină la interior elemente de nou și vechi într-un mod plăcut.
Din câte am înțeles au specialiști care pot ajuta femeile în orice problemă ar avea în zona de ginecologie, dar și cuplurile care se luptă cu infertilitatea. De asemenea, medicii de aici încurajează nașterea naturală și tot ce este firesc atunci când vine vorba de aducerea pe lume a unui copil.
Doamnele de la recepție sunt drăguțe, iar medicul la care am fost m-a făcut din start să mă simt la locul meu. Mi-a zâmbit, m-a întrebat firesc lucrurile de pe fișa de pacient. De fapt, mi-a plăcut că nu mi-a vorbit de sus, cu autoritatea medicului care știe el tot și te citește dintr-o privire.
Doamna doctor Elena Cocârță de la Clinic Nativia a știut cum să mă facă să nu vreau să fug din cabinet, pentru că aceasta este senzația pe care o am de cele mai multe ori când merg la ginecolog. Știu că trebuie să fiu acolo, dar mai bine aș fugi pe ușă.
Între timp au venit și rezultatele analizelor și totul este perfect.
Mergeți oriunde, dar mergeți la analize
Nu am o poveste tristă să vă spun cum nu-știu-cine nu a mers la control regulat și a aflat prea târziu și a murit. Nici nu vreau să am. Vă spun doar să mergeți la control. Luați trimitere de la medicul de familiei, mergeți la atâția ginecologi cât este nevoie până îl descoperiți pe cel potrivit. Urmăriți programele gratuite care vă permit să faceți analize fără bani, dacă nu permiteți. Nu este nicio rușine. De asemenea, sunt o mulțime de clinici care au pachete de analize pentru doamne și ieșiți mai ieftin așa.
Nu trebuie să mergeți la cea mai tare clinică din oraș și nici la cel mai căutat medic. Important este să mergeți la control!
Tu ce părere ai?