Îi dau apă sau nu? Murim de cald în casă sau deschidem geamurile și aerul condiționat? Mergem la piscină? Sunt doar câteva dintre întrebările care macină mămicile cu bebeluși. Doamna doctor specialist în medicina de familie Diana Mădălina Enăchescu a acceptat invitația de a răspunde la câteva dintre aceste dileme pentru ca toată familia să se poată bucura de soare.
1. Cum hidratăm bebelușul vara? Este necesar ca și celor alăptați să le dăm apă sau ceai?
Pentru bebelușii alimentați la sân nu este necesară suplimentarea alimentației cu apă în primele 5-6 luni de viață. În cazul sugarilor care primesc formule pe bază de lapte, dacă laptele este preparat corespunzător și nu se folosesc concentrații mai mari atunci nu este necesar ca bebelușul să primească apă. În timpul verii când temperaturilor sunt ridicate pentru sugarii alimentați natural sau artificial este recomandată alăptarea mai frecventă pentru a suplini pierderile care apar prin transpirație.
Motivul pentru care în primele 6 luni nu se administrează apa este datorită faptului că nu aduce plus caloric, ci doar umple stomacul, care are dimensiuni limitate în cazul bebelușilor, în defavoarea laptelui necesar creșterii și dezvoltării armonioase.
In general medicii pediatri recomandă ca necesarul de lichide zilnic să fie calculat în funcție de greutatea bebelușului. Astfel:
• 0-3 luni: 150ml/kgcorp/24ore;
• 3-6 luni: 125-150 ml/kg corp/24 ore;
• 6-9 luni: 100-125 ml/kg corp/24 ore;
• 9-12 luni:100-110 ml/kg corp/24 ore;
• 12-36 luni:100 ml/kg corp/24 ore.
2. În zilele foarte călduroase putem folosi aerul condiționat pentru a-i răcori cât de cât și pe micuți? (Și dacă da, în ce condiții)
Folosirea aerului condiționat a răcori încăperea în care se află bebelușii nu este interzisă, însă trebuie respectate câteva reguli simple. In primul rând aerul condiționat trebuie să fie poziționat de preferat în altă încăpere față de cea în care se află copilul sau dacă este în aceeași cameră atunci să fie setat la o temperatura mai ridicată (26°C) mai ales dacă este o încăpere de dimensiuni reduse, iar aerul condiționat nu trebuie să bată înspre bebeluș. Obligatoriu aparatul de aer conditionat trebuie să fie prevăzut cu un filtru special care să prevină pătrunderea impurităților și este recomandat să fie curățat periodic astfel încât aerul inspirat de bebeluși să fie de cea mai bună calitate. Temperatura potrivită într-o încăpere este de aproximativ 25 °C. Este foarte important să se țină cont de temperatura exterioară și să nu se exagereze creând diferențe prea mari de temperatură. În mod normal dacă afară sunt 35 C, în casă temperatura nu ar trebui să fie coborâtă mai jos de 20-22 ° C).
ATENTIE: Aerul condiționat din mașină este diferit de cel din casă. Componentele din plastic ale sistemului de ventilație din mașin elimină o substanță numită benzen, care este cancerigenă. De aceea, înainte de a porni aerul condiționat în mașina este recomandat să deschidem geamurile și să o aerisim pentru a nu inhala aceasta substanță.
3. În cazul bebelușilor care au început diversificarea, căldurile aduc și o schimbare în meniu?
După diversificare, dacă aceasta a fost făcută corect de obicei necesarul de lichide este acoperit de alimentele introduse gen supa, legumele, fructele, iaurturile, toate având un conținut semnificativ de lichide. Din această cauză uneori bebeluși refuză administrarea de apă, spre disperarea mămicilor, care nu înțeleg motivul. Dacă sugarul refuză apa atunci înseamnă că nu îî este sete și și-a primit “porția” de lichide din alimentație. Apa i se oferă copilului întotdeauna după-masă sau între mese și niciodată înaintea mesei . Un alt aspect important al administrării apei este faptul că aceasta trebuie oferită cu ajutorul cănițelor speciale și nu cu biberonul. De preferat în sezonul călduros bebelușul va primi apă și nu ceai.
4. În România ”curentul” este o adevărată boală. Nu poți deschide un geam, că ”te trage curentul” și se vor întâmpla numai lucruri rele. Ce riscă bebelușii dacă deschidem prea multe geamuri?
Nu există în medicină boala numită “te trage curentul”, ci doar infecții care pot determina apariția anumitor boli. Pentru a te îmbolnăvi este nevoie de prezența agentul infecțios în organism (bacterie sau virus). Marea majoritate a infecțiilor respiratorii au ca poartă de intrare în organism mucoasa nazală. La aceste nivel se duce o adevărată bătălie imunologică între mecanismele de apărare locală și agenții infecțioși. Atmosfera poluată și frigul mai ales sub formă de curenții de aer pot să contribuie la apariția răcelilor prin scăderea imunității locale și favorizarea aderării bacteriei sau a virusului de mucoasa nazală. Deci “curentul” nu este o boală în sine, ci doar un factor favorizant al apariției unei infecții.
5. Sunt specialiști care spun că baia făcută prea des bebelușilor nu este chiar in beneficiul acestora, mai ales dacă se folosesc și produse cosmetice. Ce facem acum vara, mai ales că în oraș este foarte mult praf?
Intr-adevăr în cazul pielii prea multă igienă poate să dăuneaze, mai ales dacă nu se folosesc produse cosmetice cu ph asemănător pielii (5,5). La nivelul pielii se găsesc acele bacterii, aşa-numite „bacterii bune”, care ne protejează prin formarea unei bariere în calea agenţilor patogeni (bacterii, virusuri şi fungi). Principiul apărării pielii împotriva infecțiilor este unul foarte simplu: flora bacteriană de la nivelul epidermului (stafilococi, propionibacterii, micrococi şi bacterii corineforme) intră în competiţie cu bacteriile patogene “rele” și împiedică astfel dezvoltarea lor.
Produsele de îngrijire zilnică au de obicei un pH cuprins între 9 şi 11, sensibilizând pielea în faţa agenţilor patogeni. În cazul pielii sensibile din dermatita atopică aceste produse favorizează apariția leziunilor sau agravarea lor.
În concluzie pe timpul verii în condițiile unei îmbăieri zilnice este recomandat să se folosească geluri de duș cu ph apropiat de cel al pielii sau produse pentru pielea sensibilă.
6. Crema de protecție solară trebuie folosită la fiecare ieșire din casă?
Dermatologii recomandă ca pe timpul verii loțiunea sau crema de corp să fie înlocuită de crema de protecție solară din cauza faptului că soarele nu mai este de mult prietenul nostru, iar efectele nocive ale radiațiilor solare sunt deja binecunoscute. Crema de protecție trebuie aplicată ori de câte ori o parte a pielii urmează să fie expusă acțiunii razelor solare. Pentru o fotoprotecție eficientă sunt recomandate dermato-cosmeticelor care protejează împotriva UVA și UVB (Bioderma, La Roche-Posay, Mustela, Avene) cu factor de protecție 50+.
7. Presupunând că am stat foarte mult pe afară, cum ne dăm seama dacă bebelușul a făcut insolație și cum o tratăm?
Primele simptome care apar și care anunță insolația sunt semnele de deshidratare: copilul se înroșește la față, pielea este caldă la atingere, buzele sunt uscate, devine irascibil, agitat, iar micțiunile (urinarea) fie lipsesc sau urina este în cantitate mică.
Ulterior apar semnele de supraîncălzire, iar copilul începe să verse, acuză durere de cap, este apatic, obosit, pielea este rece și umedă, însă încă este prezentă transpirația.
Semnele caracteristice pentru insolație sunt:
• absența transpirației (mecanismul de adaptare a organismului la temperaturi crescute)
• cefalee (durere de cap)
• greață și vărsături care contribuie în plus la deshidratarea organismului
• apatie, somnolență, copilul poate să fie dezorientat, să apară o incoerență în vorbire, pot să apară inclusiv halucinațiile, iar în situații foarte grave poate să se instaleze coma
• convulsii
• respirație accelerată, puls rapid
• edeme (umflarea) de căldura în special la nivelul mâinilor, picioarelor
Primul lucru care trebuie făcut în cazul insolației este dezbrăcarea completă a copil și ducerea lui într-un loc răcoros, ideal într-un spațiu cu aer condiționat ( atenție să nu fie diferență foarte mare de temperatură). Apoi copilul trebuie hidratat cu apă în cantități mici și dese ( de preferat cu lingurița). Se recomandă masajul extremităților (mâini și picioare) pentru a stimula circulația sângelui însoțit de comprese cu apa călduță, dacă este supraîncălzit copilul sau împachetări reci. Pentru arsurile solare se aplică local loțiuni calmante speciale pentru arsuri solare, apă termală, loțiuni pe bază de aloe vera. În formele ușoare de insolație copiii iși revin imediat după hidratarea corespunzătoare, însă în următoarele 24-48 de ore se va evita expunerea soare și se va crește aportul de lichide, legume și fructe crude. Formele medii și severe de deshidratare necesită tratament de specialitate pentru reechilibrare hidro-electrolitică și acido-bazică.
Pentru a preveni insolația se recomandă:
– expunere la soare trebuie evitată în intervalul 10.00-17.00
– protecție solară permanentă
– capul trebuie acoperit de o pălărie din material subțire și de culoare deschisă (inclusiv în apă)
– hidratare corespunzătoare
– haine din fibre naturale (bumbac, in) subțiri, deschise la culoare
8. Pentru că stau mult mai mult în parc cu bebelușii, mămicile aleg să îi și hrănească la aer. Cât de igienic este?
Atât timp cât alăptarea se desfășoară în condiții de igienă corespunzătoare atunci alăptatul în public nu este o problemă. Astfel se recomandă ca sânul să fie spălat bine cu apă călduță înainte de a pleca de acasă, apoi de preferat sânul trebuie protejat cu ajutorul unor pernuțe sterile pentru a împiedica scurgerea laptelui și favorizarea dezvoltării bacteriilor, iar înainte de alăptare mâinile trebuie fie spălate cu apă și săpun sau cu geluri antibacteriene pentru dezinfectarea mâinilor (pentru a putea susține sânul și copilul în condiții igienice).
9. Cât de des putem duce bebelușii (a căror vârstă o permite) la piscină, ținând cont de faptul că apa de acolo este tratată cu substanțe chimice?
Principala problemă cu piscinele este faptul că se adaugă de clor în apă, aceasta fiind o metodă comodă și ieftină de a respecta măsurile igienico-sanitare recomandate de direcțiile de sănătate publică. Adăugarea de clor are drept scop să omoare o parte dintre bacteriile sau fungi prezenți în apă și de a împiedica dezvoltarea algelor. Dezavantajul este acela că însă clorul se absoarbe la nivelul tegumentului, este iritant pentru ochi și pentru căile respiratorii. În cazul piscinelor acoperite, în aer se poate forma un gaz denumit clorură de azot, care poate să contribuie la declanșarea crizelor de astm. În cazul celor mici, pentru a minimiza efectele negative ale clorului este indicat ca imediat înainte de a intra în apă și imediat după să se facă un duș în primul rând pentru a elimina diversele reziduuri de pe piele (transpirație, deodorant, creme, farduri), iar în al doilea rând pentru a minimiza contactul pielii cu clorul. Dușul făcut la ieșirea din piscină elimină de pe piele resturile de clor și eventualele microorganisme din apă.
Cea mai frecventa infecție a pielii contactata din piscina este pitiarizisul, o infecție fungică (o ciupercuța) a pielii produsă de o ciuperca care poate trăi și se poate dezvolta în piscina. Conjunctivita datorată piscinei este iarăși o afecțiune frecvent întâlnită, care se manifestă prin roșeață, inflamație la nivelul pleoapelor, dureri oculare și febră. Otita de piscină se manifesta prin durere, senzație de ureche înfundată și mâncărime.
Diareea și giardioza sunt alte afecțiuni comune mai ales în rândul copiilor, care sunt tentați să înghită apa din piscină.
În cazul bebelușilor mai există riscul intoxicației cu apă prin înghițirea unor cantități suplimentare de apă, acestea fiind cu mult peste necesar. Recomandarea este ca atunci când părinții se hotărăsc să ducă copii la înot, atunci această activitate trebuie să fie în centre specializate, cu personal calificat care poate preveni astfel de situații. De asemenea, sunt indicate pentru copii piscinele cu filtre de ozon.
10. Cum protejăm bebelușii de insecte? Cu ce creme avem voie să îi dăm pentru prevenire și cu ce creme după ce sunt mușcați?
Din păcate pe timpul verii, pielea copiilor este foarte frecvent atacată de tot felul de insecte precum țânțarii, puricii sau căpușele. Pentru a preveni aceste înțepaturi, care de cele mai mult ori lasă leziuni severe la nivelul pielii sensibile a copilașilor, există o varietate largă de produse împotriva acestor vectori care pot produce inclusiv boli infecțioase (Loțiune naturală anti-insecte Ineldea, Spray Chicco Zanza-No, Autan Family Junior, Spray Off Junior, Spray Sano Dy Pump, Spray Galaktiv Bio, Chicco Citronella, Spray Helpic) Printre preferatele mămicilor, datorită ușurinței în utilizare s-ar părea că sunt șervețele umede anti-țânțari Zanza-no de la Chicco.
Dacă măsurile de prevenție s-au dovedit ineficiente sau țânțarii s-au dovedit a fi prea numeroși și rezistenți din fire pentru pişcăturile cauzate de aceștia părinții pot pune gheaţă pentru a preveni umflăturile şi mâncărimile, apoi se poate aplica o loţiune care să reducă mâncărimile ( Pruriced, Dermodrin, Fenistil) completat de o medicație antialergică ( Aerius, Xyzal, Zyrtec). De preferat leziunile nu trebuie scărpinate pentru că rănile se pot infecta.
![]() |
Doctor Diana Mădălina Enăchescu
Medic Specialist Medicină de Familie Policlinica Apaca, etaj 1, Cabinet 16 Bulevardul Iuliu Maniu, nr. 7Bucuresti |
Ligia
iunie 24, 2016Foarte interesant, dupa parerea mea, protectia solara la copii este foarte importanta chiar daca incercam pe cat posibil sa nu ii expunem direct la soare, atat crema de protectie cat si ochelarii de soare si palarioara nu trebuie sa lipseasca. Eu am gasit pe http://www.bebeardealul.ro oferte foarte bune la produsele solare si la ochelari Polaroid. Va recomand cu incredere: https://bebe.farmaciaardealul.ro/oferta-la-roche-posay-anthelios-pentru-adulti-si-copii-spf50?___SID=U