Pe Ioana Ginghină o știu de la televizor. Am văzut-o în filme, în emisiuni de tot felul. O admiram pentru frumusețe și naturalețe. După ani întâmplarea a făcut să o cunosc personal, când a organizat Brave Kids, un festival cu copii talentați din țări defavorizate. Mi-am dat seama că Ioana de la TV este la fel ca cea din realitate.
Anul acesta am cunoscut-o și mai bine. Copiii merg la cursurile de actoriei ale școlii ei, MiniArt Show. În fiecare miercuri suntem la casa de pe Puțul cu Plopi 3, unde, timp de aproape 2 ore, Amalia, Alexandru și alți copii, intră în lumea teatrului.
Schimbările se văd la amândoi. Dezinvoltura cu care vorbesc, curajul de a-și susține punctul de vedere fără să fie obraznici, autocontrolul și capacitatea de a sintetiza idei între care să facă legături nu se învață la școala clasică.
Poate crezi că nu au nevoie de toate aceste lucruri, dar eu sunt convinsă că pe termen lung vor avea doar de câștigat.
Cu ce îi ajută pe copii cursurile de actorie? Ce deprinderi/abilități capătă ei?
Ioana Ginghină, MiniArt Show: Atunci când faci cursuri de actorie, fie că ești adult sau copil, îți dezvolți în primul rând capacitatea de a găsi mai ușor soluții în anumite aspecte ale vieții. Așa că cei care fac actorie de mici, indiferent ce meserie vor îmbrățișa, vor avea un avantaj pentru că vor putea vedea fiecare provocare a vieții în 6D .
Pe lângă asta, exercițiile de la cursuri ajută la dezvoltarea atenției, imaginației, memoriei și cresc puterea de concentrare și spiritul de a lucra în echipă.
Cum se desfășoară un curs de actorie? Cât e joacă, cât e muncă?
Ioana Ginghină, MiniArt Show: Deși pare joacă este doar muncă si aici este marele atuu al exercițiilor de actorie. Par a fi niste jocuri distractive, dar în esență ele dezvoltă toate acele calități pe care le-am enumerat mai sus.
Când lucrez cu copiii le spun că aceste exerciții le făceam în facultate și se miră. Pentru că nu îți vine să crezi că sunt facultăți unde te joci.
De ce la ce vârstă sunt indicate cursurile de actorie?
Ioana Ginghină, MiniArt Show: Noi recomandăm ca aceste cursuri să fie începute cât mai devreme, încă de când copilul învață să vorbească. La MiniArt Show grupa cea mai mică este 4-5 ani. Acolo avem rezultate extraordinare cu cei mici. Cu cât începi mai devreme cu atât se dezvoltă frumos și armonios personalitatea copilului.
Acesta învață să vorbească, sa gândească acțiuni, sa găsească soluții și să caracterizeze situații si personaje.
Cu ce rămân copiii la finalul cursului?
Ioana Ginghină, MiniArt Show: Copiii rămân în primul rând cu o experiență frumoasă, pentru că nu e ușor să faci parte dintr-un spectacol sau film, în funcție de modulul pe care aleg să-l facă.
Însă ceea ce rămâne nu este vizibil cu ochiul liber. Părinții, profesorii colegii, în timp , vor observa că acel copil are un farmec aparte, de a trăi experiențele vieții.
Cât timp ar trebui să vină copiii la un curs de actorie pentru a culege roadele muncii lor?
Ioana Ginghină, MiniArt Show: În principiu cât mai mult cu atât mai bine. Actoria se practică permanent. Cum faci pauză, încep să apără emoțiile necontrolate și frica de expunere. Acestea trebuie antrenate , chiar și adulți fiind.
Câți dintre copiii care vin la curs ajung să joace într-o reclamă sau să aibă un rol într-o producție?
Ioana Ginghină, MiniArt Show: În principiu noi la MiniArtShow nu urmărim performanța actoricească sau expunerea copilului, cât procesul, înțelegerea acestuia foarte bine. Atâta timp cât ei înțeleg cum se face un spectacol și înțeleg că expunerea nu este decât o altă formă de exprimare este exact ceea ce ne dorim.
Dacă însă se dorește ca și copilul sa ajungă la diferite castinguri, noi ajutăm și îndrumăm părinții în acest sens. Am avut până acum 4 fetițe care au urmat cursurile noastre și acum joacă în filme și reclame.
Sunt destul de multe cursuri de actorie pe piață. Care sunt criteriile după care un părinte ar trebui să aleagă ca să nu dea banii de pomană?
Ioana Ginghină, MiniArt Show: Omul sfințește locul, deci nu contează școala și spațiul unde aceste cursuri se țin, cât programa și profesorul.
La MiniArtShow avem o programă care urmărește dezvoltarea frumoasă și armonioasă a copiilor și nu performanța, de aceea cei care vin, se reîntorc cu bucurie, pentru că nu “chinuim” pe nimeni, ci doar îi deschidem.
Hei! Mulțumesc că ai citit până la sfârșit. Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai like paginii CRISTINA CALIN BLOG! Sigur vei mai citi lucruri interesante.
Niciun comentariu