Vara asta nu seamănă cu nicio vară de până acum. Se anunța a fi una tristă, trăită în casă sau pe străzile din București. Orice plecare părea, la un moment dat, imposibilă sau plină de riscuri. Dar am stat și ne-am gândit că putem să găsim soluții de vacanță care să nu ne pună în pericol.
Mai întâi am fost în câteva excursii de-o zi aproape de casă, apoi aproape două săptămâni în Muntenegru. Am văzut că putem să ne distrăm și purtând mască și păstrând distanța socială.
Întorși din vacanța cea mare copiii au zis că ei mai vor la mare. La noi la mare este exclus să mergem în viitorul apropiat și îndepărtat (practic vreodată), așa că am căutat o soluție pe la vecinii noștri bulgari. E cumva la fel, dar altfel.
Am vrut să mergem cu cortul din rațiuni de siguranță și de distanțare socială și cea mai la îndemână variantă părea campingul din Krapets. E la doar 20 de kilometri de Vama Veche, are plajă mare și, din ce am citit, este potrivit pentru familii cu copii.
Cu câteva zile înainte de Sfântă Mărie ne-am uitat cum este vremea la Krapets în zilele cu sărbătoarea și ne zicea că urmează să plouă…la Krapets-ul lor din munți. Cine s-a mai uitat că sunt două orașe cu același nume? Vineri m-am uitat iar, așa din reflex, și la Krapets-ul de la mare era soare și frumos.
Am scos repede corturile și tot ce era necesar pentru camping, am făcut câteva cumpărături și duși am fost.
Cu cortul la mare
Voiam atât de mult să merg la mare că nu mi-a mai păsat că la cort nu e ca la hotel. Trebuie să ai o anumită stare de spirit ca să poți că stai în camping. Nici copiii nu erau foarte convinși că marea și cortul sunt o combinație tocmai potrivită, mai ales că ei sunt obișnuiți cu altfel de vacanță. Mizând pe faptul că ”foamea vine mâncând” ne-am făcut că nu auzim lista lor lungă de obiecții și am continuat cu planul nostru.
Am ales varianta de camping din motive legate de COVID, dar și ca să facem ceva mai interesant. Am sperat ca la cort să nu stăm nas în nas cu prea multe persoane, ceea ce nu a fost neapărat o presupunere corectă. De anul acesta am înțeles că nu se mai poate campa pe plajă, în afara locurilor amenajate, așa că toată lumea s-a îngrămădit în câteva campinguri.
Cu cortul în perioada pandemiei de COVID
Ne-am înarmat de-acasă cu tot felul de șervețele umede, spirt, dezinfectanți de mâini, măști și tot ce-am mai crezut noi că ne poate fi de ajutor în acest context. De-a lungul celor 2 zile și jumătate de vacanță am încercat să nu intrăm cu prea multă lume în contact mai ales că NIMENI nu purta mască. Vânzătorii, chelnerii, cei din personalul campingului păreau că nu trăiesc în 2020, anul pandemiei. Erau senini și se uitat ciudat la noi că purtam masca. Dar, era treaba lor. A noastră era să ne distrăm în siguranță.
Pentru că vineri am ajuns pe întuneric și a durat ceva până când am montat corturile, până am făcut un grătar ca să mâncăm totuși ceva și până ne-am organizat, nu ne-a rămas prea mult timp pentru alte activități. Am fost totuși pe la miezul nopții pe plajă și am privit la cerul plin de stele. Cu lecțiile de astronomie învățate, Domnul ne-a și explicat ce galaxii se văd ca să nu ne uităm doar așa cum se uită curca-n crăci și să ne minunăm.
Copiii au fost super încântați să alerge prin apă noaptea. Au mai stat ei seara pe plajă, dar așa târziu, niciodată. Au repetat experiența și în cea de-a doua seara, de data asta cu tot cu bălăceala, ceea ce a făcut ca statul la cort să nu mai fie chiar atât de ”nasol”.
Un alt aspect care nu prea le-a plăcut copiilor a fost că în camping pe la 10.30 se lasă liniștea. În zona unde am stat noi oamenii s-au băgat în corturi și nu mai era loc de râsete și gălăgie. Ba chiar un domn ne-a și atras atenția să ”mai liniștim copiii ăia”, deși nu făceau mare lucru. Oricum, toată lumea vorbea în șoaptă. Doar ici-colo se mai auzea muzica mai tare, iar cei care voiau antren mergeau, probabil, la barul din camping.
Plaja din Krapets
Spre deosebire de alte vacanțe de-ale noastre de data asta am mers la plajă fix în dreptul campingului fără să căutăm ceva spectaculos. Am găsit un loc mai departe de alți oameni și acolo ne-am pus rogojina, pentru că șezlonguri nu sunt. Ne-am dus pentru mare, în definitiv.
Erau destul de multe alge, dar nu le-am băgat în seamă. Așa e Marea Neagră și nu putem schimba asta. În plus, erau atât de multe valuri și atât de frumoase, că nici nu mai contau algele. Cred că noi, adulții, ne-am bălăcit mai mult decât a făcut-o în cele 12 zile în Muntenegru, unde apa era mică și destul de rece. Ne-au întors valurile pe toate părțile, ne-au dus la mal, ne-au răsturnat, dar asta a fost toată distracția.
Plaja este foarte mare. Cine are chef de explorat o poate face fără să se plictisească și după cum vedeam noi păreau și peisaje chiar frumoase. Poate altădată.
Mâncarea în Krapets
Am primit recomandare de la o colegă să mergem să mâncăm la Yanitza. Ajunși acolo, 4 adulți și 3 copii înfometați după lupta cu valurile, am constatat că era cam gol. La un restaurant ăsta nu e semn bun. A venit o ospătăriță, am cerut meniul și ne-a spus ”I am the menu.” Am avut toată bunăvoința din lume să vorbim cu ea prin semne, dar am ales să plecăm la Morski Briz, aflat vis-à-vis. De data asta intuiția noastră a fost bună.
Dacă ai noroc, ceea ce noi nu am avut, poți mânca chiar aproape de mare. Era full așa că ne-am mulțumit cu masă în mijlocul terasei, departe de toți ceilalți clienți. Din punctul de vedere al pandemiei pot spune că a fost mai bine așa.
Nu e ieftin la Morski Briz, dar e bun. Am încercat multe dintre mâncărurile din meniu și toate au fost bune: și pastele, și tigăile cu carne, și peștele, și fructele de mare, și supele. Deserturile sunt foarte bune, dar tortul de biscuiți cu mascarpone și înghețata de iaurt cu miere și nuci sunt excelente. O masă copioasă cu patru feluri principale de mâncare, bere, sucuri, cafea, limonadă, deserturi este cam 40-50 de euro, dar merită din plin.
Campingul din Krapets
La camping am plătit pentru două nopți, doi adulți și doi copii, 40 de euro. Am avut acces la curent (sunt prize din loc în loc, destul de des), baie comună și un loc în care să ne punem corturile.
Toaletele. Băile sunt ca orice baie comună. Se face curat des, dar dacă ai ”noroc” să nimerești după vreo persoană certată cu bunul simț trebuie să mai aștepți.
Magazin. Există și un magazin alimentar la intrarea în camping unde nu se plătește cu cardul, în schimb puteți schimba euro sau lei în leva, dar au un curs cam ciudat. Dincolo de acest incovenient, găsești cam tot ce ai putea avea nevoie la prețuri de supermarket.
Grătar. Nu trebuie să te mai cari și cu grătar de-acasă. Poți închiria de la camping cu 5 leva/ 24 h.
Bar. În camping există un bar cu un televizor uriaș. Nu am fost acolo pentru că era extrem de aglomerat și nu se respecta absolut nimic.
Beach bar. Nici la barul de pe plajă ospătarii nu purtau mască. O aveau pe bărbie, dar era ca și când nu ar fi în acest caz. Nu acceptă plata cu cardul, euro, lei (așa cum am citit pe alte bloguri că se întâmplă), doar leva.
Probabil că ne vom mai întoarce la Krapets, cel puțin pentru valuri. Tocmai am văzut că se renovează niște bungalow-uri care arată destul de bine în Camping Lili, foarte aproape de plajă. Dacă nu vor fi gata să primească turiști, merge și cu cortul. Este chiar fun, dacă ai starea de spirit potrivită.
Hei! Mulțumesc că ai citit până la sfârșit. Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai like paginii CRISTINA CALIN BLOG! Sigur vei mai citi lucruri interesante.
Un comentariu
Tocmai ce am fost in vara anului 2020 la camping Krapets ,unde totul este descris bine de Cristina Calin,un loc placut si cu multa liniste ,aprope de plaja si campingul in padure,de retinut ca sunt multi tintari in unele seri NU in toate serile .Este recomandat sa aveti ceva antitintari .A punctat bine ca in apropiere se deschid casute renovate la camping LiLi cu baie,toalete si TV in casutele din apropierea plajei,campingul se numeste intr-adevar LILI,speram ca aceste casute sa aduca un confort deosebit la un pret decent.In campinul din Krapets exista niste bugalouri cu paturi si cu o mini veranda proprie dar care NU au toalete sau dusuri in interirorul lor preturile fiind destul de scumpe pentru ceea ce ofera.