Excursia în Bulgaria m-a făcut să mă îndrăgostesc. Nu, nu de vreun bulgar, ci de pâinea lor, parlenka. E o dragoste cam periculoasă pentru siluetă, dar din când în când, ne răsfățăm. Se face foarte repede, practic în 15 minute este gata. Am căutat mai multe rețete și am făcut-o cum am crezut eu mai bine, pentru că nu prea semănau între ele. Să zicem că ce fac eu este o variantă personalizată.
Avem nevoie de făină (cam o cană cu vârf, pentru 4 parlenka), 2-3 linguri de iaurt gras (10%), un pic de ulei (dacă e de măsline e perfect), un praf de sare (de Himalaya merge și mai bine), bicarbonat de sodiu stins cu oțet. Se amestecă toată, se pune apă suficientă cât aluatul să se desprindă de pe mână. Apoi, se întind foi subțiri cu un sucitor și se pun la copt. Eu folosesc ori tigaia de clătite ori pe cea de grătar cu striații. Au ieșit la fel de bune de fiecare dată. Se lasă cam 3 minute pe fiecare parte, la foc potrivit.
Când le luați de pe foc, puteți să le ungeți cu unt sau să puneți cașcaval sau orice fel de brânzeturi date pe răzătoare. Numai silueta voastră știe dacă e potrivit sau nu.
Am mai încercat într-o zi să le fac sub formă de rulouri. Am întins foaia și am pus cașcaval și bacon și apoi, hop în tigaie. Nu am mai făcut, că sunt prea bune și le mâncăm. Un rulou poate fi un mic dejun sățios și delicios.
Poftă bună!
Tu ce părere ai?