Plecatul ăsta în concediu poate părea o treabă ușoară și plăcută și ar rămâne așa până la capăt dacă nu ar implica și foarte multe organizare. Știți placa aia cu doi copii de vârste diferite, părinți obosiți, drum lung și alte detalii care apar la fiecare articol de gen pe tema curajului de-a pleca de-acasă cu copiii.
Eu recunosc sincer: nu copiii sunt problema noastră. Lor le dau câte-o paporniță (rucsăcel, sacoșă, pungă) în care să-și pună catrafusele lor și cât încape în ea, aia e. În mașină dorm și se ceartă, dar nu am alte așteptări de la ei.
Din experiența noastră și-a altora din jur, adulții sunt cei agitați și, de aceea, pentru ei, am câteva sfaturi.
Verificați dacă aveți toate actele necesare
Nu zic că ni s-ar fi întâmplat, dar există posibilitatea ca la ora 5 când tot grupul este strâns în vamă și se consumă de zor cafea, se mai calculează o dată traseul și se repetă ultimele detalii, să primiți un telefon de la un membru al grupului că nu se găsește un buletin. Dacă e week-end e și mai interesant. Dar să știți că se poate face buletin la urgență, la Direcția pentru Evidența Populației din sectorul în care locuiți. Dacă ieșiți din țară cu minori care nu sunt ai voștri să aveți procură și cazier valabil, ca să nu ajungeți pe la poliție și notari.
Înainte de a ieși din casă, aruncați un ochi în frigider
Toată lumea verifică apa, lumina și aragazul când pleacă de acasă. În frigider nu prea se uită nimeni și ar cam fi cazul. Dacă obișnuiți să-l scoateți din priză, atunci e musai. Altfel, puteți să uitați pe-acolo un piept de pui pus pentru a fi făcut șnițel, dar la care ați renunțat în graba pregătirilor și un cartof care, Dumnezeu știe cum, a ajuns pe unul dintre rafturi. Două săptămâni mai târziu, când v-ați fi întors din concediu cu gândul la o bere rece după atâta drum și un somn rapid, în loc să vă spălați pe voi înșivă, veți dezinfecta frigiderul.
Verificați dacă aveți toate bagajele cu voi
Înainte de a ieși de pe strada pe care stați, vedeți dacă ați pus toate bagajele în mașină. S-ar putea să uitați agățată de gardul de la bloc geanta cu acte, bani, telefoane, vouchere de cazare și alte lucruri extrem de ”neimportante”. Nu că aș fi pățit asta, dar e cazul să mai aruncați un ochi înainte de a porni la drum în concediu.
Interesează-te dacă ai roamingul activat
Știu că pentru pus poze pe facebook și instagram cu apusuri de soare și pahare de frappe de pe plajă există wi-fi, dar poate vrei să mai dai și-un telefon pe-acasă, așa că e bine să ai roamingul pornit. Acum cu noile abonamente și tipuri de cartele, nu mai există roaming la toate planurile tarifare și dacă nu ai citit cu atenție contractul s-ar putea să folosești telefonul în vacanța din străinătate doar pentru poze. Mai există varianta să-ți dai seama la 9 seara că în abonament n-ai roaming și să alergi pe la magazinele specializate să cumperi o cartelă pre-pay pe care să o încarci cu cât ai nevoie ca să poți vorbi din afara țării.
Notează-ți pe hârtie numere de telefon
Ia o foaie de hârtie și scrie pe ea date de contact de la consulatul și/sau ambasada României din țara în care te duci (nume, telefon, adresă). Poate, de exemplu, în țara respectivă să se pornească o revoluție și să rămâneți prinși cu copiii la granița dintre două state și să nu știți ce să faceți ca să scăpați de-acolo. Eu sunt maniacă cu planificările și, chiar dacă există sute de aplicații care te duc dintr-un punct în altul, eu tot notez orașele principale ca repere, numere de telefon și de-acolo, dar și ale unor oameni de-acasă în caz că am nevoie de ceva, obiective turistice. Hârtia e sfântă pentru mine și îmi pare mult mai de încredere ca un gadget care se poate strica oricând. De exemplu, în Serbia, când ești în drum spre o vacanță de 12 zile în Muntenegru.
În rest, știți voi, să fie vremea bună, că nu mai contează nimic!
Tu ce părere ai?