De luna aceasta mai pot să adaug încă o calificare pe lista (lungă) de lucruri pe care le-am experimentat de-a lungul vieții: diriginte de șantier. Este mai mult onorifică, dar faptul că am reușit să coordonez renovarea apartamentului și să fac în așa fel încât să fie finalizată într-o lună cred că îmi dă dreptul să mă numesc și așa.
Dacă aveți de gând să vă apucați de făcut modificări prin casă și nu ați mai trecut prin asta poate vă sunt folositoare sfaturile mele. Pentru noi este a doua renovare, după ce aproape am refăcut de la beton (mai puțin instalația electrică) apartamentul atunci când l-am cumpărat acum 15 ani. Ploile care s-au infiltrat până la noi în casă prin tavanul terasei (nu vă luați apartament la ultimul etaj!) și copiii care au crescut atât de mult că au nevoie fiecare de intimitatea lui ne-au făcut să ne luăm inima în dinți și să materializăm o idee care încolțise în capul nostru de vreo 2-3 ani.
Găsirea echipei de meșteri pentru renovat
Tot secretul unei renovări nu stă nici în banii din cont, nici în locul de unde cumperi materialele, nici în numărul de membrii ai familiei, ci în echipa de meșteri cu care vei lucra. Noi am vrut să refacem toată instalația electrică, să zugrăvim, să schimbăm gresia, parchetul, ușile și aproape toată mobila din casă.
Înainte să ne oprim la domnii cu care am lucrat am avut în vizită vreo alte 4 persoane. Primul, un electrician cu care mai colaborasem acum ceva timp și ne-a plăcut pentru că a fost extrem de meticulos, ne-a oferit un preț și o durată de lucru de aveam impresia că o să construim apartamentul de la zero, doar pentru partea electrică. Apoi a venit altul care ne cerea cum vreo 25% mai puțin, apoi altul care a făcut o ofertă la jumătate de preț față de primul. Între timp, au mai venit doi zugravi care păreau mai degrabă că fac prețul în funcție de ce obiecte avem prin casă. Le-a luat câteva zile să facă un preț. Le-am zis pas tuturor și am așteptat să apară ”the one”.
Recomandările de la cunoștințe de încredere sunt cele mai bune
Când ne așteptam mai puțin, în cale ne-a ieșit un electrician care lucrase pentru mai mulți colegi de serviciu de-ai domnului. L-am rugat să ne facă și nouă o evaluare. Ne-a plăcut din prima de el. Ne-a dat preț pentru fiecare parte a lucrării pe care urma să o execute și un termen care nouă ni s-a părut corect. Ne-a mai convins și faptul că avea în echipă și zugrav, faianțar, instalator, tâmplar…Practic, orice.
Acum când aproape a terminat ne dăm seama că alegerea noastră a fost perfectă: toți cei din echipă au respectat termenul, iar întrebând în stânga și-m dreapta despre prețurile în vigoare în mai-iunie 2021 credem că am plătit prețurile corecte.
Materialele
Sunt atât de multe locuri de unde poți cumpăra materiale de orice fel încât poate părea simplu. Noi am mers pe variantele date de meșteri și am ales din gama recomandată produsele din categoria de prețuri de mijloc spre premium. La unele ne-am mai zgârcit, la altele am fost mână largă în funcție de cât de importante au fost în economia renovării.
Am mers cel mai des la Dedeman care este foarte aproape de noi, de vreo două ori la Leroy Merlin și cu un drum pe Valea Cascadelor am rezolvat (din același loc) achiziționarea ușilor, gresiei și parchetului. De fapt, tot designul a pornit de la uși pe care mi le doream foarte mult. Pentru ele am fost pe Valea Cascadelor pentru că voiam să vedem dacă le găsim acolo mai ieftine decât în Dedeman. În ultimul magazin în care am intrat erau ușile noastre cu un preț mai mic, dar apoi ne-am dat seama că avantajul cel mai mare a fost altul. Am putut să le vedem la lumină naturală, ceea ce în Dedeman era imposibil. De la magazinul de pe Valea Cascadelor am putut să potrivim perfect culoarea ușilor cu parchetul și gresia.
Înainte de a cumpăra obiectele scumpe sau care erau necesare în cantitate mai mare am căutat pe internet să vedem unde sunt prețuri mai bune, pentru că la o renovare orice bănuț contează.
Pregătirea casei
În primul rând am pus un anunț pe ușa de la bloc pentru a-i pregăti psihic și pe vecini de ceea ce urmează. Cu foarte mici excepții am încălcat programul de liniște pentru că știm și noi cum e să te trezești în zgomot de bormașină.
- CITEȘTE ȘI: Dragi vecini de dedesubt,
Am donat mobila veche pe grupul free Cycle București. Experiența a fost una destul de bună. Aproape toți cei care s-au înscris pe listă au venit și au ridicat obiectele atunci când au promis.
Am făcut un declutterig cum se zice acum. Adică am sortat toate obiectele din casă. Pe unele le-am aruncat, pe altele le-am pus în saci pentru donații, iar altele urmează să le fac poze și să le pun pe grupuri de vânzări. Tot ce am păstrat am dus la boxă sau la mama.
Unde am stat cât am renovat?
Inițial, ne-am propus ca noi, adulții, să rămânem în apartament, iar copiii să meargă la părinții mei și să facă de-acolo ore online. Cum a început școala fizic, planul ne-a fost dat peste cap și a trebuit să găsim altă soluție. Am început să caut garsoniere de închiriat pentru o lună, dar nu am avut niciun succes. Într-un final am apelat la o prietenă (Mulțumim din nou, din suflet, Roxana!) care are un apartament în apropiere și ne-a lăsat să stăm acolo cât am renovat.
Părinții mei ne-au făcut mâncare sau am mers la ei să mâncăm, o doamnă din bloc ne-a mai făcut și ea câte o prăjitură ceea ce ne-a făcut ca totul să pară mai ușor.
Ce am făcut cu pisicile?
Când ai și două pisici și te apuci de renovat e și mai complicat. Ele au rămas în casă. Cât timp au lucrat meșterii au stat închise pe balcon, iar seara, după ce strângeam tot ce puteam, le eliberam. Am avut grijă să stăm cu ele în fiecare seară, să ne jucăm și să le iubim ca să nu simtă chiar atât de puternic stresul. Au fost cam panicate la început, dar s-au obișnuit și acum par chiar foarte bine. Le place noua lor casă.

Cum am stat cu psihicul?
În timp ce am fost diriginte de șantier, am fost și angajată full-time, și mamă de doi copii tot full-time și soție. Am lucrat noaptea sau dimineața foarte devreme, am participat la ședințe în sunet de bormașină, am mai mâncat și prostii, ne-am mai îmbrăcat și cu haine necălcate, dar până la urmă am reușit. Asta mi-a demonstrat odată în plus că dacă ceva nu iese trebuie să schimbăm perspectiva și să mergem mai departe. Poate nu era momentul sau felul în care am procedat nu a fost cel corect.
Ei, dar ce nu te omoară, te face mai puternic. Am avut un moment în care am crezut că mă pun jos în mijlocul șantierului și încep să plâng, dar până la urmă totul s-a terminat cu bine. Cineva probabil că știa că am nevoie de niște ajutor, așa că m-am trezit pe la începutul renovării cu un colet uriaș la ușă. Habar n-aveam ce este, dar când l-am deschis mi-am dat seama că lumea mă iubește mai mult decât îmi imaginez eu. Prietena mea Lavinia mi-a trimis o mulțime de suplimente alimentare de la BioSunLine numai bune ca să trec prin perioada epuizantă și psihic și fizic prin care treceam. Numai bine, că ne-am apucat imediat să le luăm pentru că aveam cu adevărat nevoie, iar cafeaua părea că nu mai face față. În plus, sunt produse românești, de cea mai bună calitate.

Oricât de bine pregătit psihic ai fi în toată nebunia unei renovări e bine să știi că ai aproape pe cineva. Fie că sunt prieteni pe care îi stresezi pe whatsapp cu poze și tot felul de informații care poate nu îi interesează, dar sunt acolo să te asculte, fie că sunt oameni gata să sară să te ajute când depășești un pic bugetul, fie că sunt prieteni care vin să te ajute la cărat și șmotruit, fie că îți oferă un acoperiș deasupra capului sau niște mâncare, fiecare dintre ei este important.
Mi6
iulie 24, 2021Bună. Vreau si eu sa renovează un ap 3 camere. Imi poti da numere de contact al celor cu care ai lucrat ? O zi bună.