Nu am o problemă cu somnul copiilor mei, poate doar cu al meu, care este prea puțin. Chiar și-așa m-am bucurat de invitația de a participa la seminarul „Ai grijă de somnul copilului tău!” – un eveniment dedicat în întregime somnului copiilor noștri, cu unul dintre cei mai admirați și influenți specialiști în domeniu: d-na Doctor Mihaela Oros – Coordonator al Centrului de Somnologie Pediatrică Regina Maria.
Vă las mai jos informațiile oferite de doamna doctor, în speranța că vă vor ajuta să vă convingeți copiii să doarmă ca să aveți mai mult timp pentru somnul propriu sau …activități de oameni mari. Orice ar însemna asta.
De cele mai multe ori, ai o idee destul de clară despre cauzele care îți țin copilul treaz până târziu în noapte sau care îl împiedică să doarmă liniștit până dimineața. Însă, nu toți „hoții de somn” sunt ușor de recunoscut. Stresul este considerat de cei mai mulți experți în somnologie ca fiind principalul factor perturbator al somnului, pe termen scurt. De asemenea, factorii biologici și stilul de viață afectează considerabil calitatea somnului, în special la copii și adolescenți.
Multe dintre obiceiurile referitoare la rutina de somn sunt influențate de o lipsă de înțelegere a importanței somnului. Acest lucru, combinat cu un stil de viață aglomerat și o viață socială activă, duce la o apreciere și mai scăzută a somnului.
Iată obiceiurile care afectează calitatea somnului copilului și adolescentului:
• Ore de somn neregulate în timpul săptămânii și în weekend. Acest obicei dereglează ceasul intern al organismului (ritmul circadian). Atunci când copilul se trezește târziu duminica, poate avea un început de săptămână mai greu la scoală.
• Supraîncărcare senzorială/multitasking. Schimbarea atenției de la teme la tehnologie, la rețelele de socializare și din nou la teme conduce la o activitate haotică și ineficientă a creierului. Seara, creierul nu mai reușeste să se relaxeze și să inducă organismului acea stare de somnolență de care copilul are nevoie pentru a adormi.
• Folosirea dispozitivelor electronice prea aproape de ora de culcare. Lumina albastră emisă de dispozitivele electronice inhibă secreția de melatonină, hormonul care ne ajută să adormim.
• Rezolvarea temelor seara târziu. Creierul obosit lucrează mai lent și ineficient, ceea ce înseamna că adolescentul va petrece mai mult timp decât de obicei pentru a-și face temele. Astfel, va întârzia și mai mult ora de culcare.
• Practicarea exercițiilor fizice prea aproape de ora de culcare. Acest obicei crește temperatura corpului și nivelul de cortizol, ceea ce întârzie ora de culcare. Copilul se va simți plin de energie și va adormi cu dificultate. Încurajează copilul să ducă o viața activă, însă explică-i că este indicat să-și facă exercițiile cu cel putin 2-3 ore înainte de ora obișnuită de culcare.
• Folosirea patului pentru mai multe activități. Patul trebuie folosit numai pentru dormit, deoarece în acest fel organismul se obișnuiește să intre în starea necesară pentru a adormi ori de câte ori copilul se va așeza în pat. Utilizarea tehnologiei și realizarea altor activități (mâncat, citit, privitul la televizor) din pat transmite creierului mesaje mixte și confuze.Recomandarea experților este să înveți copilul să practice toate aceste activități în alte camere și să meargă în dormitor numai atunci când este pregătit pentru somn.
Consumul de stimulente după-amiaza târziu sau seara. Cofeina, băuturile energizante sau alcoolul au un impact semnificativ asupra calității somnului și nu sunt recomandate la o ora apropiată de ora de culcare.
Se știe că adolescenții preferă să stea treji până noaptea târziu și se trezesc cu greu dimineața devreme. Nu e de mirare că aproximativ 80% dintre adolescenți nu dorm suficient, după cum arata statisticile Fundației Naționale a Somnului din Statele Unite ale Americii.
Fiecare persoană are nevoie de un anumit număr de ore de somn pentru a-și îndeplini sarcinile din timpul zilei. Necesarul de somn variază de la o persoană la alta, iar copiii și adolescenții au nevoie de mai multe ore de somn decât adulții deoarece sunt în plin proces de creștere.
Cei mai mulți adolescenți au nevoie de aproximativ 9 ore de somn pe noapte, între 9 ore și 9 ore și 45 de minute, în funcție de vârsta pentru a-și menține un nivel optim de vigilenta pe timpul zilei. Însă puțini beneficiază de un somn odihnitor.
- De ce dorm adolescenții mai putin decât ar trebui?
Fiecare persoana are un “ceas” intern care influențează temperatura corpului, ciclurile de somn, pofta de mâncare și schimbările hormonale. Procesele biologice și psihologice care urmează ciclul acestui “ceas” intern de 24 de ore formează ritmul circadian.
Odată cu debutul pubertății, “ceasul” intern al adolescenților începe să se modifice, perturbând programul de somn și orele la care adolescenții se simt somnoroși. În plus, hormonul asociat somnului, numit melatonina, este secretat tot mai târziu în timpul serii.
Alți factori care perturba somnul adolescenților:
• Schimbări hormonale
• Program foarte încărcat
• Viața socială activă
• Întelegere greșită a importanței somnului
De cât somn au nevoie copiii?
Bebeluș – 14-15 ore
Copii mici (1-3 ani) – 12-14 ore
Preșcolar (3-6 ani) – 11-13 ore
Școlar (7 – 11 ani) – 10-11 ore
Adolescent – 9 -10 ore
Pe doamna dr. Mihaela Oros o găsiți la Regina Maria unde este Coordonator al Centrului de Somnologie Pediatrică. Ea este una dintre inițiatoarele acestui domeniu în România. S-a implicat în dezvoltarea ramurei de somnologie pediatrică în România și în supraspecializarea medicilor în acest domeniu, a fondat Asociația pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți a cărei misiune este educația și accesul medicilor la informații valide și de ultimă oră și a dezvoltat laboratoare de studiu al somnului la copii. Dr. Mihaela Oros a inițiat prima cercetare în România privind prevalența problemelor respiratorii în timpul somnului la copii și adolescenți. S-a dovedit că 1 din 10 copii sunt la risc de a dezvolta o tulburare de respirație în timpul somnului, dintre care forma cea mai severă este apneea obstructivă în somn.
Somn ușor!
Gabriela
iunie 20, 2017Din experiență spun că și ora la care se merge la culcare e importantă! Între ora 22 și ora 24 se secretă cea mai mare cantitate de melatonină dar și alți hormoni implicați în echilibru (psiho-somatic, emoțional)! Una e să dormi de la 22 la 7 dimineața (9 ore) și alta e să dormi de la ora 1 la ora 10 (tot 9 ore)! Obiceiul ”culcatului odată cu găinile” are explicații! 🙂 Oricum, felicitări pentru articol! am mai învățat ceva!