Până acum vreo jumătate de an eram o mamă care ținea prelegeri despre cât de puțin stă fii-sa la laptop/ tabetă/ telefon.
”Vaaaai, dar eu nici nu a trebuit să insist! Ba chiar eu sunt cea care o bat la cap să-și pună telefonul la încărcat! Nu se joacă, îi place să citească, se stea pe-afară!”
Eram așa ca un păun, mă înfoiam mândră de copilul meu care își trăiește copilăria.
Ei, și de-odată, toamna ce-a întunecată a dependenței de telefon a năvălit peste noi din senin!
Au apărut grupulețe pe whatsup cu colegele de la școală. A apărut o aplicație musicaly. A apărut cont de instagram. Au apărut vlogerii. Aceștia din urmă au fost cei care ne-au trezit la realitate.
Eram cu toții la masa de seară. Ce-ai mai făcut peste zi? Cum a fost la grădi/școală? Am avut milioane de ședințe inutile. Am scris milioane de linii de cod aiurea. Eu am găsit niște știri simpatice. Bla-bla-bla! Deodată, fără să fi terminat tot din farfurie, Amalia se ridică și pleacă.
Alo, domnișoară, un’ te duci?
Gata, nu mai mănânc! A postat (nu am înțeles ce-a zis) un vlog nou!
Mutrele pe care le-am făcut cred că erau demne de desene animate.
De-atunci am fost tot mai atentă la timpul pe care îl petrece copila cu ochii în diverse ecrane. În noi se dă o luptă. Pe de-o parte ne dăm seama că acesta este viitorul, pe de altă parte am vrea să fie cumva un echilibru între timpul alocat lecturii, jocurilor și altor chestii care nu implică internet.
Ca o mănușă mi s-a potrivit invitația la Modern Dad’s Challenges, editia 5: Echilibrul copil – tehnologie. Am zis ”da” fără ezitare. Mă gândesc că acolo sunt oameni mai isteți ca mine, cu mai multă experiență, care mă vor ajuta să nu plec la serviciu cu router-ul, telefonul copilului și telecomenzile în gentă. Pentru că aceasta este direcția către care înclin.
Pe 15 noiembrie, de la 18.30, la Hotel International din București se va discuta despre “Echilibrul copil-tehnologie, la cea de-a 5-a ediție Modern Dad’s Challenges, alături de niște oameni cu ceva mai multă expertiză pe domeniul care mie îmi dă acum niște bătăi de cap:
- Georgiana Roșculeț, Psihoterapeut și coordonator programe educaționale Ora de Net: „Provocările părinților în era digitală”;
- Lucia Radu-Simota, Digital Learning Designer: „Programul digital al copilului: când, cât și cu ce efecte?”;
- Daniel Rogoz, Fondator Kinderpedia: „Gadget-uri și aplicații utile pentru părinți și copii”.
Dacă și voi aveți această dilemă vă puteți înscrie completând formularul din linkul acesta.
Evenimentul este dedicat tăticilor.
Tu ce părere ai?