Ieri, prietena mea Gabriela Berechet m-a invitat la show culinar la restaurantul Studio 80. Bucătarii de acolo au terminat un curs de teppanyaki organizat de ea și urmau să demonstreze ceea ce au învățat de la doi maeștri în arta culinară: Wynand Vogel și Kin Tat Wong, ambii din Olanda. Mai asistasem la un astfel de show în Constanța la Balada Nej și mi-a plăcut, așa că am răspuns cu plăcere invitației. Mi-a făcut mare plăcere să îl revăd pe domnul Vogel pe care îl cunosc de mulți ani și care este unul dintre cei mai buni bucătari olandezi, apreciat în întreaga lume. Chiar și Regina lor l-a decorat în urmă cu câțiva ani pentru modul în care a promovat imaginea Olandei în lume.
Ce e teppanyaki? Este un stil japonez de a găti folosindu-se doar o plită fierbinte, o paletă și un șpaclu. Totul se face în fața clientului, pe o durată de maximum o oră și 45 de minute. Dacă bucătarul este și carismatic, atunci aveți șansa ca pe lângă niște preparate excepționale să vă și distrați. Calitatea preparatelor depinde foarte mult de îndemânarea bucătarului, care trebuie să fie delicat și rapid în același timp. De pe scaunul pe care am stat, totul părea simplu, dar sunt convinsă că trebuie mult exercițiu ca să simți plita. Având în vedere că mai sunt doar vreo 3 restaurante în București unde se gătește în acest fel, cred că vor avea parte de mulți clienți. Nu este ieftin, dar merită încercat măcar o dată.
Teppanyaki de la Studio 80 este așezat în curte, în aer liber, așa încât a fost o plăcere să particip la eveniment. Cei cinci bucătari care au absolvit cursul organizat de Gabriela Berechet Consulting și-au primit diplomele de la traineri și apoi, în fața celor câțiva oaspeți aleși de organizatori și-au arătat îndemânarea. Oricum, acum că au învățat secretele vor face asta în fiecare zi pentru clienții restaurantului.
Primul dintre ei a fost Mihăiță Ioniță pe care probabil îl știți de la Top Chef și care a participat și la Bucătarul de Aur al Bucureștiului, ajungând în finală. Ne-a delectat cu scoici saint jacques (aduse de dimineață cu avionul din Franța) și creveți. Apoi, următorii cursanți de-acum specialiși au preparat vită cu varză chinezeazcă, orez crocant cu ou, somon, sea bass și anghinare, iar la desert ananas cu sorbet de fructul pasiunii.
Printre oaspeți s-a aflat și Antoni Kuhnen, un olandez stabilit de mulți ani în România, cel care a adus pentru prima dată teppanyaki în București la Restaurantul Benihana. După ce a degustat fiecare fel în parte și a urmărit cu atenție spectacolul oferit de bucătari nu a putut spune decât că aceștia s-au comportat ca niște adevărați profesioniști.
Gabriela Berechet, care este unul dintre cei mai mari specialiști în gastronomie de la noi din țară, a promis că mai face astfel de sesiuni de trainig astfel încât gurmanzii din București să aibă parte de ospețe pe cinste. Când spun ospăț nu mă refer la umplut burta până nu mai putem respira, ci la a fi sătui, cu papilele gustative satisfăcute, fără să ajungem la urgență.
Tu ce părere ai?