Pentru majoritatea dintre noi laptele înseamnă lapte de vacă, cu toate că în lume se consumă lapte provenit de la o mulțime de alte animale. Capra, bivolița, oaia, cămila, femela de ren, iapa, yacul și margarița dau printre cele mai populare tipuri de lapte, conform unui raport al Organizației Mondiale pentru Agricultură din 2013. De asemenea, nu trebuie uitat laptele uman, care chiar dacă nu se comercializează, este cel mai important aliment cu care ar trebui ca toți să ne începem viața.
Laptele de vacă
În ultima perioadă, nutriționiștii au început să se lupte între ei cu privire la beneficiile consumului laptelui de vacă. Pe de-o parte sunt cei care propovăduie apocalipsa cu fiecare gură de lapte băut, iar pe cealaltă parte a baricadei sunt avocații lui care ne îndeamnă să bem cât mai mult. Argumentele în favoarea laptelui de vacă sunt multe: o singură cană asigură o treime din necesarul de calciu al unui adult și jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina B12. De asemenea, conține vitamina D. Cu toate acestea, cei care sunt împotriva laptelui de vacă spun că poate provoca alergii, că are grăsimi saturate și că în componența lui ajung antibiotice, hormoni, pesticide și alte chimicale. Adevărul nu are cum să fie decât undeva la mijloc. Dacă alegeți o sursă curată de lapte și nu faceți abuz, laptele de vacă este un aliment excelent.
Laptele de vacă reprezintă 83% din consumul anual de lapte la nivel global. Acest lucru se întâmplă și pentru că vaca este relativ ușor de crescut cu o productivitate foarte mare față de celălalte animale. De asemenea, laptele este și foarte versatil putând fi transformat într-o mulțime de alte subproduse.
Laptele de bivoliță
Pe locul 2 ca popularitate, laptele de bivoliță reprezintă 11% din totalul laptelui consumat în lume. Are avantajul de a putea fi consumat o perioadă mai mare de timp față de laptele de vacă. De asemenea, este materie primă pentru produse gourmet: mozzarella, ricotta, unt ghee, brânză Vlădeasa.
Laptele de bivoliță conține mai mult calciu decât cel de vacă și o cantitate mai mică de fosfor ceea ce îl face mai ușor de asimilat de către organism. Proteinele din acest tip de lapte sunt mai rezistente la tratamentul termic.
Laptele de capră
Asociat pe nedrept cu sărăcia, laptele de capră este un aliment extraordinar fiind foarte aproape din punct de vedere nutritiv de laptele uman. Totuși, doar 2% din producția globală de lapte este dată de capre, fiind consumat mai ales în India—30%, Bangladesh—17% și Sudan 11%.
Cercetările realizate de nutriționiști au arătat că datorită compoziție sale mineralele și vitaminele din laptele de capră sunt mult mai ușor de asimilat de către organismul nostru. De aceea, este recomandat persoanelor care suferă de malabsorbție sau celor cu alergii.
Laptele de oaie
Doar 1,4% din laptele consumat în lume provine de la oi. Totuși, nu este atât de nedreptățit fiind preferat sub formă de brânzeturi sau alte subproduse.
Chiar dacă nu este printre preferatele consumatorilor, laptele de oaie are multiple beneficii asupra sănătății. Doar două căni pe zi asigură necesarul zilnic de calciu și riboflavină. De asemenea, conține cantități importante de acid folic și vitamina D.
Laptele de cămilă
Foarte popular în țările arabe, laptele de cămilă a început să se găsească și pe rafturile suprmarketurilor din Europa. Argumentul principal al importatorilor este conținutul scăzut de lactoză, ceea ce face ca acest tip de lapte să poată fi consumat și de cei cu intoleranță. Studii recente au arătat că ameliorează alergiile copiilor. Beneficiile terapeutice atribuite laptelui de cămilă sunt legate de conținutul mare de substanțe bioactive și antimicrobiane, insulină și vitamina C.
Laptele de ren
Destul de exotic pentru mulți dintre noi, laptele de ren este consumat în țările baltice, Canada, Finlanda, Norvegia, Rusia, Suedia, SUA. În ultima perioadă și-a pierdut din popularitate din cauza dificultății cu care este colectat. Este nevoie de două persoane pentru muls, iar rezultatul poate fi descurajator: puțin peste 300 de ml pe zi. Acesta este și motivul pentru care nu prea există pe piață brânzeturi din lapte de ren. Totuși, producători de alimente gourmet încearcă să dezvolte o astfel de nișă.
Laptele de ren este foarte potrivit în dieta celor care fac efort fizic, fiind foarte bogat în grăsimi și proteine. O singură cană asigură aportul de proteine zilnic pentru un copil de 10 ani.
Laptele de iapă
Apreciat de mii de ani pentru proprietățile sale, laptele de iapă mai este consumat în vremurile noastre doar în Rusia, Kaszakstan, Kirgistan, Tajikistan, Uzbekistan, Mongolia. În Roma Antică, bogații de răsfățau în băi pline cu lapte de iapă pentru că erau convinși că vor avea pielea fină și vor rămâne tineri. Industria cosmetică și-a adus aminte de acest ingredient minune și au început să apară din nou creme pentru ten care au în compoziție lapte de iapă.
Nu numai la exterior face bine. Consumat zilnic laptele de iapă este considerat miraculos. În URSS existau sanatorii unde se făceau cure pentru tratarea tuberculozei, bolilor gastro-intestinale, avitaminozelor, anemiilor, bolilor de ficat, rinichi sau inimă. Datorită compoziției sale bogate în aminoacizi esențiali și acizi grași nesaturați întărește sistemul imunitar. Totuși, nu este recomandat să se consume mai mult de 250 ml zilnic pentru că poate irita mucoasa gastrică.
Laptele de iapă se comercializează congelat.
Laptele de măgăriță
Hippocrate prescria laptele de măgăriță pentru afecțiuni ale ficatului, infecții, febră, sângerări nazale, răni sau ca antidot în caz de otrăvire. Aceleași calități miraculoase i le atribuia și Plinius cel Bătrân care îl mai recomanda și pentru tratarea oboselii, astmului sau a afecțiunilor ginecologice. Nu este de mirare că împărăteasa Cleopatra făcea baie în lapte de măgăriță pentru a se păstra mereu frumoasă.
Până în secolul XX laptele de măgăriță a fost folosit ca înlocuitor pentru laptele uman, fiind foarte bogat în lactoză și cu mai puține grăsimi.
Laptele de yak
Din punct de vedere al compoziției laptele de yac este similar celui de bivoliță. Este consumat în China, Mongolia, Rusia, Nepal, India, Buthan, Tajikistan, Uzbekistan. În China este considerat chiar un super-alimentat, o cutie de 250 grame, fiind vândută cu echivalentul a 2 lire sterline. Pe lângă faptul că este mai bogat în vitamine și minerale decât laptele de vacă, producătorii spun că este și mai curat, dat fiind că animalele cresc în zone muntoase, nepoluate.
Bivoliță | Vacă | Capră | Ren | Iapă | Oaie | Cămilă | Yac | Măgăriță | Uman | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Calorii | 97 | 60 | 69 | 233 | 199 | 108 | 234 | 417 | 156 | 70 |
Proteine | 3.7 g | 3.2 g | 3.6 g | 10.8 g | 2 g | 6 g | 3.1 mg | 5.2 g | 1.6 g | 1 g |
Carbohidrați | 5.2 g | 5.3 g | 4.5 g | 4.1 g | 6.6 g | 5 g | 4.3 g | 4.8 g | 6.4 g | 7 g |
Grăsimi totale | 6.9 g | 3.3 g | 4.1 g | 19.6 g | 1.6 g | 7 g | 3.3 g | 6.8 g | 1.1 g | 4 g |
Saturate | 4.6 g | 1.9 g | 2.7 g | 11.2 g | 0.4 g | 5 g | 2.4 g | 3.9 g | 0.4 g | 2 g |
Mononesaturate | 1.8 g | 0.8 g | 1.1 g | – | 0.3 g | 1.7 g | 1.4 g | 2.2 g | 0.2 g | 1.6 g |
Polinesaturate | 0.1 g | 0.2 g | 0.1 g | – | 0.5 g | 0.3 g | 0.5 g | 0.4 g | 0.4 g | 0.5 g |
Omega 3 | 76 mg | 75 mg | 40 mg | – | – | – | – | – | – | – |
Omega 6 | 70 mg | 120 mg | 109 mg | – | – | – | – | – | – | – |
Colesterol total | 19 mg | 10 mg | 11 mg | – | – | 27 mg | – | – | – | 14 mg |
Apă | 83.4 g | 88.3 g | 87 g | 64.5 g | 89.8 g | – | 89 g | 82.6 g | 90.8 g | 87.5 g |
Bivoliță | Vacă | Capră | Ren | Iapă | Oaie | Cămilă | Yac | Măgăriță | Uman | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Calciu | 169 mg | 113 mg | 134 mg | 254 mg | 95 mg | 193 mg | 114 mg | 129 mg | 91 mg | 32 mg |
Fier | 0.1 mg | – | 0.1 mg | 0.1 mg | 0.1 mg | 0.1 mg | 0.2 mg | 0.6 g | – | – |
Magneziu | 31 mg | 10 mg | 14 mg | 19 mg | 7 mg | 18 mg | 0.2 mg | 10 mg | 4 mg | 3 mg |
Fosfor | 117 mg | 91 mg | 111 mg | 198 mg | 58 mg | 158 mg | 86 mg | 106 mg | 61 mg | 14 mg |
Potasiu | 178 mg | 143 mg | 204 mg | 160 mg | 51 mg | 137 mg | 151 mg | 95 mg | 50 mg | 51 mg |
Sodiu | 52 mg | 40 mg | 50 mg | 155 mg | 16 mg | 44 mg | 66 mg | 29 mg | 22 mg | 17 mg |
Zinc | 0.2 mg | 0.4 mg | 0.3 mg | 1.1 mg | 0.2 mg | 0.5 mg | 0.6 mg | 0.9 mg | – | 0.2 mg |
Cupru | – | – | – | – | 0.1 mg | – | 0.2 mg | 0.4 mg | – | 0.1 mg |
Mangan | – | – | – | – | – | – | 106 mg | – | – | – |
Seleniu | – | 3.7 μg | 1.4 μg | – | – | 1.7 μg | – | – | – | 1.8 μg |
Bivoliță | Vacă | Capră | Ren | Iapă | Oaie | Cămilă | Yac | Măgăriță | Uman | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Vitamina A | 178 IU | 102 IU | 198 IU | – | 9.3 IU | 147 IU | 26.7 IU | – | – | 212 IU |
Vitamina C | 2.3 mg | – | 1.3 mg | – | 4.3 mg | 4.2 mg | 3.8 mg | 1.74 g | – | 5 mg |
Vitamina D | – | 40 IU | 12 IU | 19 IU | 0.32 IU | – | 0.3 IU | – | – | 4 IU |
Vitamina E | – | 0.1 mg | 0.1 mg | – | – | – | – | – | – | 0.1 mg |
Vitamina K | – | 0.2 mg | 0.3 mg | – | – | – | – | – | – | 0.3 mg |
Tiamina | 0.1 mg | – | – | 0.04 mg | 0.3 mg | 0.1 mg | 0.048 mg | 0.316 μg | 0.06 mg | – |
Riboflavină | 0.1 mg | 0.2 mg | 0.1 mg | 0.03 mg | 0.02 mg | 0.4 mg | 0.06 mg | 6.37 mg | 0.03 | – |
Niacină | 0.1 mg | 0.1 mg | 0.3 mg | – | 0.07 mg | 0.4 mg | 0.77 mg | – | 0.09 | 0.2 mg |
B6 | – | – | – | – | – | 0.1 mg | 0.55 mg | – | – | – |
Acid folic | 6 μg | 5 μg | 1 μg | – | – | 7 μg | 87 μg | – | – | 5 μg |
B12 | 0.4 μg | 0.4 μg | 0.1 μg | – | – | 0.7 μg | 85 μg | – | – | 0.1 μg |
Acid Pantoteic | 0.2 mg | 0.4 mg | 0.3 mg | – | – | 0.4 mg | 0.368 mg | – | – | 0.2 mg |
Chaolin | – | 14.3 mg | 16 mg | – | – | – | – | – | – | 16 mg |
Betaine | – | 0.6 mg | – | – | – | – | – | – | – | – |
Un comentariu
[…] Lapte de vacă […]