Cristina Calin
  • Acasa
  • Blog
    • Mama
    • Din viata
    • Suporter
    • Campanii
  • Joacă-te
  • Despre mine
  • Agenda familiei
  • Versuri

Un pahar cu lapte. Dar de care?

De Cristina Călin • iunie 24, 2014 • Din viata
pahar-cu-lapte

Pentru majoritatea dintre noi laptele înseamnă lapte de vacă, cu toate că în lume se consumă lapte provenit de la o mulțime de alte animale. Capra, bivolița, oaia, cămila, femela de ren, iapa, yacul și margarița dau printre cele mai populare tipuri de lapte, conform unui raport al Organizației Mondiale pentru Agricultură din 2013. De asemenea, nu trebuie uitat laptele uman, care chiar dacă nu se comercializează, este cel mai important aliment cu care ar trebui ca toți să ne începem viața.

 

 Laptele de vacă

În ultima perioadă, nutriționiștii au început să se lupte între ei cu privire la beneficiile vaca consumului laptelui de vacă. Pe de-o parte sunt cei care propovăduie apocalipsa cu fiecare gură de lapte băut, iar pe cealaltă parte a baricadei sunt avocații lui care ne îndeamnă să bem cât mai mult. Argumentele în favoarea laptelui de vacă sunt multe: o singură cană asigură o treime din necesarul de calciu al unui adult și jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina B12. De asemenea, conține vitamina D. Cu toate acestea, cei care sunt împotriva laptelui de vacă spun că poate provoca alergii, că are grăsimi saturate și că în componența lui ajung antibiotice, hormoni, pesticide și alte chimicale.  Adevărul nu are cum să fie decât undeva la mijloc. Dacă alegeți o sursă curată de lapte și nu faceți abuz, laptele de vacă este un aliment excelent.

Laptele de vacă reprezintă 83% din consumul anual de lapte la nivel global. Acest lucru se întâmplă și pentru că vaca este relativ ușor de crescut cu o productivitate foarte mare față de celălalte animale. De asemenea, laptele este și foarte versatil putând fi transformat într-o mulțime de alte subproduse.

Laptele de bivoliță

Pe locul 2 ca popularitate, laptele de bivoliță reprezintă 11% din totalul laptelui consumat în bivolițalume. Are avantajul de a putea fi consumat o perioadă mai mare de timp față de laptele de vacă. De asemenea,  este materie primă pentru produse gourmet: mozzarella, ricotta, unt ghee, brânză Vlădeasa.

Laptele de bivoliță conține mai mult calciu decât cel de vacă și o cantitate mai mică de fosfor ceea ce îl face mai ușor de asimilat de către organism. Proteinele din acest tip de lapte sunt mai rezistente la tratamentul termic.

 Laptele de capră

Asociat pe nedrept cu sărăcia, laptele de capră este un aliment extraordinar fiind foarte capraaproape  din punct de vedere nutritiv de laptele uman. Totuși, doar 2% din producția globală de lapte este dată de capre, fiind consumat mai ales în India—30%, Bangladesh—17% și Sudan 11%.

Cercetările realizate de nutriționiști au arătat că datorită compoziție sale mineralele și vitaminele din laptele de capră sunt mult mai ușor de asimilat de către organismul nostru. De aceea, este recomandat persoanelor care suferă de malabsorbție sau  celor cu alergii.

 Laptele de oaie

Doar 1,4% din laptele consumat în lume provine de la oi. Totuși, nu este atât de nedreptățit oifiind preferat sub formă de brânzeturi sau alte subproduse.

Chiar dacă nu este printre preferatele consumatorilor, laptele de oaie are multiple beneficii asupra sănătății. Doar două căni pe zi asigură necesarul zilnic de calciu și riboflavină. De asemenea, conține cantități importante de acid folic și vitamina D.

 Laptele de cămilă

cămilăFoarte popular în țările arabe, laptele de cămilă a început să se găsească și pe rafturile suprmarketurilor din Europa. Argumentul principal al importatorilor este conținutul scăzut de lactoză, ceea ce face ca acest tip de lapte să poată fi consumat și de cei cu intoleranță. Studii recente au arătat că ameliorează alergiile copiilor. Beneficiile terapeutice atribuite laptelui de cămilă sunt legate de conținutul mare de substanțe bioactive și antimicrobiane, insulină și vitamina C.

 Laptele de ren

renDestul de exotic pentru mulți dintre noi, laptele de ren este consumat în țările baltice, Canada, Finlanda, Norvegia, Rusia, Suedia, SUA. În ultima perioadă și-a pierdut  din popularitate din cauza dificultății cu care este colectat. Este nevoie de două persoane pentru muls, iar rezultatul poate fi descurajator: puțin peste 300 de ml pe zi. Acesta este și motivul pentru care nu prea există pe piață brânzeturi din lapte de ren. Totuși, producători de alimente gourmet încearcă să dezvolte o astfel de nișă.

Laptele de ren este foarte potrivit în dieta celor care fac efort fizic, fiind foarte bogat în grăsimi și proteine. O singură cană asigură aportul de proteine zilnic pentru un copil de 10 ani.

 Laptele de iapă

iapăApreciat de mii de ani pentru proprietățile sale, laptele de iapă mai este consumat în vremurile noastre doar în Rusia, Kaszakstan, Kirgistan, Tajikistan, Uzbekistan, Mongolia. În Roma Antică, bogații de răsfățau în băi pline cu lapte de iapă pentru că erau convinși că vor avea pielea fină și vor rămâne tineri. Industria cosmetică și-a adus aminte de acest ingredient minune și au început să apară din nou creme pentru ten care au în compoziție lapte de iapă.

Nu numai la exterior face bine. Consumat zilnic laptele de iapă este considerat miraculos. În URSS existau sanatorii unde se făceau cure pentru tratarea tuberculozei, bolilor gastro-intestinale, avitaminozelor, anemiilor, bolilor de ficat, rinichi sau inimă. Datorită compoziției sale bogate în aminoacizi esențiali și acizi grași nesaturați întărește sistemul imunitar. Totuși, nu este recomandat să se consume mai mult de 250 ml zilnic pentru că poate irita mucoasa gastrică.

Laptele de iapă se comercializează congelat.

Laptele de măgăriță

măgărițăHippocrate prescria laptele de măgăriță pentru afecțiuni ale ficatului, infecții, febră, sângerări nazale, răni sau ca antidot în caz de otrăvire. Aceleași calități miraculoase i le atribuia și Plinius cel Bătrân care îl mai recomanda și pentru tratarea oboselii, astmului sau a afecțiunilor ginecologice. Nu este de mirare că împărăteasa Cleopatra făcea baie în lapte de măgăriță pentru a se păstra mereu frumoasă.

Până în secolul XX laptele de măgăriță a fost folosit ca înlocuitor pentru laptele uman, fiind foarte bogat în lactoză și cu mai puține grăsimi.

 Laptele de yak

nepal-yakDin punct de vedere al compoziției laptele de yac este similar celui de bivoliță. Este consumat în China, Mongolia, Rusia, Nepal, India, Buthan, Tajikistan, Uzbekistan. În China este considerat chiar un super-alimentat, o cutie de 250 grame, fiind vândută cu echivalentul a 2 lire sterline. Pe lângă faptul că este mai bogat în vitamine și minerale decât laptele de vacă, producătorii spun că este și mai curat, dat fiind că animalele cresc în zone muntoase, nepoluate.

 

Bivoliță Vacă Capră Ren Iapă Oaie Cămilă Yac Măgăriță Uman
Calorii 97 60 69 233 199 108 234 417 156 70
Proteine 3.7 g 3.2 g 3.6 g 10.8 g 2 g 6 g 3.1 mg 5.2 g 1.6 g 1 g
Carbohidrați 5.2 g 5.3 g 4.5 g 4.1 g 6.6 g 5 g 4.3 g 4.8 g 6.4 g 7 g
Grăsimi totale 6.9 g 3.3 g 4.1 g 19.6 g 1.6 g 7 g 3.3 g 6.8 g 1.1 g 4 g
Saturate 4.6 g 1.9 g 2.7 g 11.2 g 0.4 g 5 g 2.4 g 3.9 g 0.4 g 2 g
Mononesaturate 1.8 g 0.8 g 1.1 g – 0.3 g 1.7 g 1.4 g 2.2 g 0.2 g 1.6 g
Polinesaturate 0.1 g 0.2 g 0.1 g – 0.5 g 0.3 g 0.5 g 0.4 g 0.4 g 0.5 g
Omega 3 76 mg 75 mg 40 mg – – – – – – –
Omega 6 70 mg 120 mg 109 mg – – – – – – –
Colesterol total 19 mg 10 mg 11 mg – – 27 mg – – – 14 mg
Apă 83.4 g 88.3 g 87 g 64.5 g 89.8 g – 89 g 82.6 g 90.8 g 87.5 g

 

Bivoliță Vacă Capră Ren Iapă Oaie Cămilă Yac Măgăriță Uman
Calciu 169 mg 113 mg 134 mg 254 mg 95 mg 193 mg 114 mg 129 mg 91 mg 32 mg
Fier 0.1 mg – 0.1 mg 0.1 mg 0.1 mg 0.1 mg 0.2 mg 0.6 g – –
Magneziu 31 mg 10 mg 14 mg 19 mg 7 mg 18 mg 0.2 mg 10 mg 4 mg 3 mg
Fosfor 117 mg 91 mg 111 mg 198 mg 58 mg 158 mg 86 mg 106 mg 61 mg 14 mg
Potasiu 178 mg 143 mg 204 mg 160 mg 51 mg 137 mg 151 mg 95 mg 50 mg 51 mg
Sodiu 52 mg 40 mg 50 mg 155 mg 16 mg 44 mg 66 mg 29 mg 22 mg 17 mg
Zinc 0.2 mg 0.4 mg 0.3 mg 1.1 mg 0.2 mg 0.5 mg 0.6 mg 0.9 mg – 0.2 mg
Cupru – – – – 0.1 mg – 0.2 mg 0.4 mg – 0.1 mg
Mangan – – – – – – 106 mg – – –
Seleniu – 3.7 μg 1.4 μg – – 1.7 μg – – – 1.8 μg

 

Bivoliță Vacă Capră Ren Iapă Oaie Cămilă Yac Măgăriță Uman
Vitamina A 178 IU 102 IU 198 IU – 9.3 IU 147 IU 26.7 IU – – 212 IU
Vitamina C 2.3 mg – 1.3 mg – 4.3 mg 4.2 mg 3.8 mg 1.74 g – 5 mg
Vitamina D – 40 IU 12 IU 19 IU 0.32 IU – 0.3 IU – – 4 IU
Vitamina E – 0.1 mg 0.1 mg – – – – – – 0.1 mg
Vitamina K – 0.2 mg 0.3 mg – – – – – – 0.3 mg
Tiamina 0.1 mg – – 0.04 mg 0.3 mg 0.1 mg 0.048 mg 0.316 μg 0.06 mg –
Riboflavină 0.1 mg 0.2 mg 0.1 mg 0.03 mg 0.02 mg 0.4 mg 0.06 mg 6.37 mg 0.03 –
Niacină 0.1 mg 0.1 mg 0.3 mg – 0.07 mg 0.4 mg 0.77 mg – 0.09 0.2 mg
B6 – – – – – 0.1 mg 0.55 mg – – –
Acid folic 6 μg 5 μg 1 μg – – 7 μg 87 μg – – 5 μg
B12 0.4 μg 0.4 μg 0.1 μg – – 0.7 μg 85 μg – – 0.1 μg
Acid Pantoteic 0.2 mg 0.4 mg 0.3 mg – – 0.4 mg 0.368 mg – – 0.2 mg
Chaolin – 14.3 mg 16 mg – – – – – – 16 mg
Betaine – 0.6 mg – – – – – – – –
alimentatiebivolitacamilacapraiapalaptemagaritanutritieoaierenvacayak
1
Domnului primar, cu nervi. Mulți nervi!
Două chei. Două trenuri.

Despre mine

Cristina Călin

Citeste si despre...

  • renovare

    Orice renovare începe cu o documentare de stres aducătoare

  • A venit Zâna Măseluță și ne-a dus de mână la stomatolog

  • seriale

    4 seriale pentru când veți avea timp liber

  • bologna

    Bologna: istorie și mâncare. Sau invers.

Un comentariu

  • Reply De ce este necesară vitamina C? - ZECE LUCRURI | ZECE LUCRURI iunie 28, 2014 at 5:14 pm

    […] Lapte de vacă […]

Comenteaza Anuleaza

Bine ai venit!

Bine ai venit!
Sunt jurnalist. Sunt mamă a doi copii. Sunt suporter al echipei Dinamo București. Sunt cetățean al Capitalei. Sunt aiurită. Lupt cu îndârjire pentru lucrurile și ideile în care cred. Iubesc poezia. Îmi plac experiențele noi. Muncesc mult. Sunt Cristina Călin.
Cristina Călin

Mai scriu și aici

Totul despre mame

Unde ieși în oraș

Nu există evenimente în viitorul apropiat.

Vezi Calendar
Adaugă
  • Adaugă la Timely Calendar
  • Adaugă la Google
  • Adaugă la Outlook
  • Adaugă la Apple Calendar
  • Adaugă la alt calendar
  • Export to XML

Articole recente

  • Curiosul caz al domnului Alexandru
  • Orice renovare începe cu o documentare de stres aducătoare
  • Cum am aflat de la Oana Moraru ce trebuie să îmi spună educatoarea despre copil
  • A venit Zâna Măseluță și ne-a dus de mână la stomatolog
  • 4 seriale pentru când veți avea timp liber

Ce le-a placut altora

  • Cât costă grădinița de stat?
  • Yams, un joc serios
  • Curiosul caz al domnului Alexandru
  • Poxclin pentru varicelă mai ușor de îndurat
  • Cum am aflat de la Oana Moraru ce trebuie să îmi spună educatoarea despre copil

Sunt partener la

Scriu despre

alimentatie concediu copii dinamo drumul taberei gradinita mama parc parenting parinti poezie rares manescu turism școală

Sunt si pe Facebook

Facebook Instagram RSS Pinterest Linkedin Google Plus
© 2019 Zece lucruri
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe CristinaCalin.ro se consideră acceptarea Dvs. cu privire la cookies și la politica de colectare și stocare a datelor cu caracter personal (GDPR), conform reglementărilor UE în vigoare. DANU
Revoke cookies