Auzi în autobuz un crâmpei de discuție între două doamne:
-
Fată, au apărut urzicile în piață! Mă duc și eu mâine să iau!
Atunci, dai send la e-mailul pe care îl scriai (tu ai plecat de la birou, dar, la naiba, mii de chestii urgente se țin după tine) și te întorci un pic la tine: băi, să dea naiba, e martie! În minte îți vine gustul de urzici cu usturoi și mămăligă și îți propui să ai pe masă mâncarea ta preferată în cel mai scurt timp. Deja simți cum îți plouă în gură de poftă.
Rețeta de urzici cu usturoi
Pasul 1. Aștepți să facă mama, soacra, vreo vecină, vreo prietenă și să te invite la masă sau să-ți aducă la ușă. Nu se întâmplă într-un interval decent, așa că decizi să iei soarta în propriile mâini.
Pasul 2. În primul week-end te înființezi la piață și cumperi urzici. Ai cumpăra cât mai multe, ca să te saturi. Ai uitat de chinul curățării și spălării din anii trecuți și, de poftă, ți se pare că treaba va merge repede.
Pasul 3. Ajungi acasă. Te miri cum dintr-o sacoșă mică ai reușit să umpli o chiuvetă cu urzici. Pui niște muzică și te apuci de treabă. În primele 5 minute treaba merge strună. Apoi încep să te doară picioarele. Stai când ca un cocostârc într-un picior, când le pui pe ambele pe podea, te mai miști, mai faci o pauză. După jumătate de oră apar întrebările: Cine naiba m-a pus să cumpăr atâtea? Ceilalți din casă de ce nu curăță și ei? Nu mai bine căutam eu un restaurant de unde să comand o porție și gata? N-ai răspunsuri logice, așa că începi să meditezi. Îți faci planuri pentru săptămâna ce urmează, pentru Paște, concediul de vară, începerea școlii și ajungi și la Revelion. Tot mai ai urzici de curățat și îți vine să le arunci, dar ai dat banii pe ele și apoi, e păcat de ele. După două ore, nu-ți mai simți mâinile, dar urzicile sunt curățate.
Pasul 4. Te apuci să le speli. Apa le înviorează brusc așa că primești un masaj la mâini de nu le mai simți până dimineața. Te consolezi cu ideea că ai auzit pe la bătrâni că ajută la reumatism. După ce le-ai spălat în vreo 5-6 ape și ești aproape convinsă că sunt curate-curate, le pui la fiert.
Pasul 5. De-acum ar trebui să poți să-ți vezi de treaba ta până când se fierb. Greșit! Trebuie să stai lângă oală, să amesteci în ele, pentru că au prostul obicei să se umfle și să dea pe-afară. Nici cu focul mic nu reușești să le calmezi, așa că te resemnezi. Începe să miroasă a urzici și parcă te-ai mai îmbunat. Adaugi și două legături de leurdă și deja nu mai ai răbdare până la momentul când mâncarea va fi pe masă în farfurie.
Pasul 6. Au trecut deja vreo 4 ore de când te-ai apucat și urzicile sunt aproape fierte. Ai curățat și usturoiul, l-ai pisat un pic. Scoți urzicile din oală, torni zeama în care au fiert în alt vas. Faci cu blenderul un piure din urzici și usturoi și le pui înapoi pe foc. Pui și o lingură de făină, să le mai îngroși un pic și zeama dacă e cazul. Surplusul de apă de la fiert îl bei și încerci să îi convingi și pe ceilalți să ia măcar o gură. Le reciți despre beneficii, dar n-ai succes. Asta e! Îți rămâne ție mai multă.

Pasul 7. Faci un pui de mămăligă.
Pasul 8. Pui urzicile în farfurie. Ți-au ieșit cam 6 porții. Exact ce ți-ai dorit după 5 ore de muncă.
Pasul 9. Vă așezați toți la masă. Copilul mic se îndoapă cu mămăligă cu brânză și smântână și-și aduce aminte brusc că lui nu-i plac urzicile. Copilul mare ia 2-3 linguri și zice și el că ar vrea altceva. Domnul își termină porția și întreabă ce avem de mâncare la cină. Acum îți dai seama de ce o mână de urzici era mai mult decât suficient pentru familia voastră.
Pasul 10. Ești convinsă că la anul o să faci la fel, că poate copiii or să fie mai mari și mai deschiși la feluri de mâncare mai tradiționale.
Poftă bună!
Voi ce rețetă de urzici aveți?
Tu ce părere ai?