Cristina Calin
  • Acasa
  • Blog
    • Mama
    • Din viata
    • Suporter
    • Campanii
  • Joacă-te
  • Despre mine
  • Agenda familiei
  • Versuri

Yams, un joc serios

De Cristina Călin • iunie 28, 2015 • Din viata
Necesarul-pentru-jocul-de-yams

Nu îmi place să joc prea multe jocuri, pentru că mă enervează să pierd. Sunt adversarul cel mai enervant: vorbesc mult (și, uneori, și urât), sunt ofticoasă, dau vina pe ceilalți când pierd, mă cert. Așa că am doar două jocuri pe care le joc: yams și rentz. Prima dată am învățat yams de la domnul, cu care jucam în cămin sau la cantină în Leu.

Tabel-de-yamms

Deși de ani de zile mănând bătaie în mod constant, tot dețin și eu recordul la ceva. Cel mai mare scor din istoria noastră: 90.000. S-a întâmplat acum vreo 13 ani și tot nu a reușit să îl doboare.

La început am fost un elev cuminte, am învățat regulile, mă comportam frumos. Pe măsură ce jucam mai mult, deveneam ”monstrulețul” de azi. Nici adversarul nu este unul mai simpatic. Practic, căsnicia noastră ia o pauză când începe jocul de yams și se reia la final. Ne ciondănim, ne luâm peste picior, apar tot felul de glume sarcastice. Dacă aș înregistra o astfel de partidă, probabil că ne-am prăpădi de râs când ne-am uita apoi la ea.

De câțiva ani ținem și scorul. Cine are mai multe puncte la finalul anului, are datoria ca în anul următor să îl servească pe celălalt pe plajă. La naiba, am pierdut în fiecare an. Iau avânt la început și apoi…ceva se întâmplă. Și ce mă mai șicaneazăǃ Și eu mă enervez și nu mă mai concentrez și…zarurile vin exact de-a-ndoaselea. Dacă eu sunt pe val, atunci eu sunt cea care îi fac nervii praștie.

Avem și o regulă de bună purtare în timpul jocului. Nu vorbim ”în zarul” adversarului. Dar de cele mai multe ori o încălcăm mai ales când se preconizează că celălalt va câștiga.

Ce e yamsul? E un fel de poker cu 5 zaruri. Rezultatul aruncărilor se trece într-un tabel, cu mai multe coloane. Are niște reguli stricte, așa încât e greu să trișeze cineva. Trebuie doar să fii atent pe unde treci aruncările în tabel, astfel încât să te avantajeze. Cinci zaruri la fel, înseamnă yams. Cine dă yams, are dreptul să dea la Specială, o coloană care aduce foarte multe puncte mai ales dacă este completată integral.Necesarul-pentru-jocul-de-yams

Tabelul fiecarui jucător are două secțiuni: normală și servite. Pe cea normală, ai dreptul la 3 aruncări ca să poți trece ceva în tabel. Pe cea cu servite, treci ce-ai aruncat din prima. Jumătate de tabel este al unui jucător, cealaltă a celui de-al doilea. Se poate juca și pe echipe.

În cazul în care vreți să vă apucați de treabă, iată și regulile.

Fiecare coloană are niște linii mai groase. Asta înseamnă că de acolo începe completarea lor. Prima coloană începe de sus. Trebuie să dați în ordine minimum 3*1, 3*2 etc. După ce ați dat și 3*6, faceți totalul. Se adună suma rezultată cu 50 și se trece în tabel. Apoi, aveți de dat full (2 de-ul fel și 3 de alt fel), quintă mică (1,2,3,4,5), quintă mare (2,3,4,5,6), careu (4 de-ul fel), yams (5 la fel), sumă mare și sumă mică. Următoarea coloană se completează începând de jos în sus și tot așa în funcție de cum arată liniile îngroșate. Pe coloanele notate cu L puteți trece orice, oricând. Tabel-de-yams

Noi avem două metode de joc. Eu joc ”la gard”, adică tai toate coloanele de servite, dar trebuie să scot integral cealaltă secțiune din tabel. El joacă în modul clasic. Tot el este cel care completează în tabel și calculează. Pentru că de 14 ani văd tabelul numai invers, mi-ar fi greu să-l urmăresc dacă ar fi în fața mea.

Vă recomand să jucați yams. E amuzant, implică un pic de logică și mult noroc. Aveți nevoie de: 5 zaruri mari, un tabel, o fașă de masă călcată bine(cutele pot influența direcția în care o ia zarul și nu e mereu în bine), un pix și un adversar cu nervii rezistenți.

 

Regulament yams

Primele 10 coloane se completează normal, după 1, 2 sau 3 aruncări

Ultimele 4 se completează doar după prima aruncare (se numesc servite)

Liniile îngroșate ale tabelului reprezintă începutul coloanei

Coloanele 7-10, libere, se pot completa oricând

”Palier” înseamnă că o coloană are cel puțin 63 puncte (suma aruncărilor de la 1 la 6).

Palierele sunt (la oricare 5 puncte pentru se adaugă la suma finală 30 de puncte):

63—113

70—130

75—150

85—180

90—210

95—240

Full: suma zarurilor +10

Quită mică: 1, 2, 3, 4, 5—45 puncte

Quită mare: 2,3,4,5,6—50 puncte

Careu: suma zarurilor + 20 puncte

Yams: suma zarurilor + 70 puncte

Sumă mică/ sumă mare: suma zarurilor (suma mare trebuie să fie cu cel puțin un punct mai mare decât suma mică)

O coloană (din primele 10) se consideră validă dacă suma totală a punctelor este minimum 200.

Dacă oricare din primele 10 coloane, nu are niciun X și are minimum 200 puncte, primește bonus astfel:

Primele două coloane se înmulțesc cu 2

Coloanele 3 și 4 se înmulțesc cu 3

Coloanele 5 și 6 se înmulțesc cu 4

Oricare liberă se înmulțește cu 2

Dacă oricare dintre coloanele de la 1 la 10 nu are suma minimum 200 se taie (și nu se ia în calcul la final)

Servitele

D—dubla—se trec oriunde dupa prima aruncare—se înmulțește cu 2 la final

T—tripla—se completează de la mijloc în ambele direcții—se înmulțește cu 3 la final

Q—se completează de sus în jos—se înmulțește cu 4

La servite nu este nevoie să aveți 200 de puncte pentru a fi valide, se înmulțesc cu coeficienții de mai sus indiferent de suma lor

Orice yams servit se trece pe primele 10 coloane dublat.

Hei! Mulțumesc că ai citit până la sfârșit. Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai like paginii CRISTINA CALIN BLOG! Sigur vei mai citi lucruri interesante.

jocuriyams
12
Nu mai bate copiii, că te bat!
Suc de portocale, prieten sau dușman. Depinde cine cercetează.

Despre mine

Cristina Călin

Citeste si despre...

  • pisică neagră

    Viața în 6. Cum am adus acasă o pisică neagră și urâtă

  • Școala în pandemie, dovada clară că peștele de la cap se-mpute

  • clinica nativia

    Ai grijă de tine! Mergi la un control ginecologic măcar o dată pe an!

  • Pandemia ne-a dus cu cortul la mare, la Krapets. Cum a fost experiența.

12 Comentarii

  • Reply Catalin februarie 12, 2016 at 9:03 am

    Buna! Poti detalia te rog regulamentul? Am jucat yams acum f mult timp si nu mai stiu exact tot regulamentul. Mi-ar fi de mare ajutor intrucat deja m-am apucat sa povestesc despre yams catorva prieteni si sunt destul de curiosi. Multumesc!

    • Reply Cristina Calin februarie 15, 2016 at 8:55 pm

      Buna! Gata, am reușit să îl detaliez. Să fie cu noroc! 🙂

      • Reply catalin februarie 16, 2016 at 9:21 am

        merci beaucoup!

  • Reply Ioana iulie 19, 2017 at 12:14 pm

    Buna! Interesant jocul.
    Dar nu am inteles ce fac la coloanele 5 (P) si 6 (i). Ai putea te rog sa-mi spui ?

    • Reply Lavrenty iulie 20, 2017 at 7:25 pm

      Coloanele 5 (P), respectiv 6(I) sunt „Pare” si „Impare” si se completeaza incepand de sus din 2 in 2 casute. Mai exact, „Para” se completeaza intai cu rubrica 2, apoi 4 (nu se poate 4 daca NU e completata rubrica cu 2), 6, quita mica, careu, suma mica, SUMA MARE si apoi se urca cu yams, quita mare ..etc pana se completeaza coloana.
      Asemanator cu „Impara”, doar ca se incepe cu 1, apoi 3, 5, full etc.

  • Reply Anonimvs octombrie 26, 2017 at 3:51 am

    De fapt jocul se numeste Yahtzee, regulile in engleza sunt explicate la:
    https://www.hasbro.com/common/instruct/Yahtzee.pdf

  • Reply Catalin decembrie 29, 2017 at 10:19 pm

    Buna Cristina, am jucat in tinerete Yams, iar acum incerc sa-mi amintesc tabelul. Al tau este cel mai complet de aceea tb. sa te mai intreb cate ceva.
    – in col.13 ,K cum trecem rezultatul, de unde incepem si cu ce multiplicam? D -2, T- 3,K- ?,Q-4.
    -in ex. de tabel gata completat, img. 2, la a 3 coloana ,apare un total partial ( 1-6) de 154 la 69 calculat + 50 =119.Cred ca nu am inteles bine cu palierele.
    -ce reprezinta cifrele de pe marginea tab. cu jocul, img.2.
    – la servite, in acelasi tabel, la partenerul tau de joc, apare la D 3, la T 3, deci inteleg ca multiplicarile se fac la final separat pe foaie ,sau alaturi ?
    -la coloanele K si O nu inteleg ele 2 linii ingrosate una langa cealalta , la inceput, la jocurilr de 1, sensul la K e de jos in sus pe toata coloana?

    Iti multumesc din suflet,sarbatori fericite familiei dvs.

    • Reply Cristina Călin ianuarie 8, 2018 at 12:57 pm

      – Coloana a 13 a se completeaza precum cea de a 3 a: in functie de aruncare si dupa preferinte se incepe de jos si/sau de sus. K se inmulteste cu 4 si Q cu 5.
      – In continutul articolului sunt explicate palierele (pe acea coloana a fost o suma de 79).
      – Intr-o versiune mai noua a tabelului acolo este o coloana, numita „Speciala”. Pe aceasta coloana se arunca (extra) atunci cand cineva a dat un Yams SAU a completat o coloana de tip „servita” (D, T, K, Q)
      – Liniile ingrosate in principiu inseamna de unde se poate incepe completarea coloanei respective.

  • Reply Aurelian Bud mai 14, 2018 at 2:30 pm

    Salutare tuturor. In primul rand multumiri Cristinei pentru ca a impartasit cu restul lumii regulile acestui joc minunat 🙂

    Ai mei parinti se jucau constant in tinerete yams cu prieteni de-ai lor, si in vremurile astea foarte putina lume mai joaca, sau nu ne stim intre noi. Tin sa mentionez ca eu joc constant cu tata, insa varianta un pic mai simpla decat cea din postare (fara Pare / Impare, una din Libere si fara Q). Mi-as dori sa putem avea un grup unde sa comunicam, sa putem dezbate sau posta poze ale jocurilor marete 😀 si eventual daca exista doritori sa facem si jocuri amicale, poate chiar competitii.

    Ma gasiti pe facebook sau pe email aurelian.bud@gmail.com 🙂

    Spor la joc.

    • Reply Cristina Călin mai 14, 2018 at 8:46 pm

      Buna, Aurelian,
      Multumesc pentru comentariu. Ar fi super tare daca am reusi sa ne strangem mai mulți, am reuși să facem un fel de campionat. Ma gandesc la o soluție si prin toamna poate facem ceva frumos 🙂 Pastram legatura!

      • Reply Aurelian Bud iunie 24, 2018 at 1:12 pm

        Acum ma pregatesc sa incep un joc 🙂 astept un mail eventual, sau pe facebook, si putem face un grup pentru pasionati, incet incet adaugam cate unul , doi. O zi frumoasa.

  • Reply Cristi septembrie 28, 2020 at 6:36 am

    Grozav articol, multumesc mult

Comenteaza Anuleaza

Bine ai venit!

Bine ai venit!
Sunt jurnalist. Sunt mamă a doi copii. Sunt suporter al echipei Dinamo București. Sunt cetățean al Capitalei. Sunt aiurită. Lupt cu îndârjire pentru lucrurile și ideile în care cred. Iubesc poezia. Îmi plac experiențele noi. Muncesc mult. Sunt Cristina Călin.
Cristina Călin

Mai scriu și aici

Totul despre mame

Unde ieși în oraș

Nu există evenimente în viitorul apropiat.

Vezi Calendar
Adaugă
  • Adaugă la Timely Calendar
  • Adaugă la Google
  • Adaugă la Outlook
  • Adaugă la Apple Calendar
  • Adaugă la alt calendar
  • Export to XML

Articole recente

  • Viața în 6. Cum am adus acasă o pisică neagră și urâtă
  • Școala în pandemie, dovada clară că peștele de la cap se-mpute
  • Ai grijă de tine! Mergi la un control ginecologic măcar o dată pe an!
  • Pandemia ne-a dus cu cortul la mare, la Krapets. Cum a fost experiența.
  • Vacanță în pandemie. Când te documentezi și ești precaut poate fi cum trebuie să fie

Ce le-a placut altora

  • Ce-am căutat la Ksamil în Albania? Și, mai ales, ce-am găsit!
  • Când e momentul pentru primul epilat?
  • Cât costă grădinița de stat?
  • O învățătoare urlă la copii și părinții n-au nimic împotrivă
  • Yams, un joc serios

Scriu despre

alimentatie concediu copii dinamo drumul taberei gradinita mama parc parenting parinti poezie rares manescu turism școală

Sunt și pe Facebook

Sunt și pe Facebook

Arhivă

Facebook Instagram RSS Pinterest Linkedin
© 2021 Zece lucruri
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe CristinaCalin.ro se consideră acceptarea Dvs. cu privire la cookies și la politica de colectare și stocare a datelor cu caracter personal (GDPR), conform reglementărilor UE în vigoare. DANU
Revoke cookies